Trädgårdstokar

Trädgårdstokar

Om bloggen

Här bloggar Jössebygdens Trädgårdsförenings styrelsemedlemmar. Vi är ju trädgårdstokar så ämnet kommer att vara allt som berör trädgård, odling och natur. Alla är välkomna att skriva kommentarer och lägg gärna in frågor så ska vi försöka svara på dem - om vi kan.

Inspiration

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Thu, July 28, 2016 09:20

Blog ImageI förra bloggen berättade jag lite om Västerås, vår resa innefattade också ett besök till Enköping, där deras parker var huvudmålet med resan.
Vi hade bokat in oss på en två timmar lång guidad tur där vi fick vandra runt i ett tiotal parker. Sammanlagt finns 28 parker, varav en del är så kallade fickparker, alltså ganska små parker som är invävda i stadsbilden.

Blog Image

Blog ImageI en av fickparkerna fanns det både Valnöt och Mullbärsträd, mullbären var väldigt söta och goda, men kräver en hel del värme och skyddad miljö. Det fanns väldigt många olika spaljéer överallt, något som gav mycket inspiration och idéer till den egna trädgården...

Blog Image

Vi promenerade en bit längs ån där den Kaukasiska Vingnöten släpade sina grenar i vattenytan, oj så vackert! De hade väldigt många exemplar av just den Kaukasiska Vingnöten, ett vackert träd för den som har gott om plats.Blog Image


Blog ImageDet som gjort just Enköping så känt för sina parker är att de började med perenner i de flesta rabatterna i stället för att ha sommarblommor som dels kostar mycket och dels kräver en hel del jobb för att hålla sig fina hela säsongen. Nu har man bara ett fåtal rabatter med sommarblommor och då vill man ha en prunkande växtlighet, tätt mellan plantorna och växlande höjd. Något de verkligen lyckats med!

Blog ImageVår rundtur avslutades i Drömparken, den mest kända av parkerna. Den dåvarande stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattson tog kontakt med holländaren Piet Odulf och på så sätt skapades en park med mycket gräs, perenner och framför allt klippta häckar av Avenbok. Kombinationen blir fantastisk!

Blog Image

Blog Image

Det är så roligt att besöka olika ställen och se olika kombinationer av växter.
På hemväg tittade vi in hos Jonas som har Stolpens trädgård i Ölme. Deras visningsträdgård var också väldigt fin, lyckades inhandla ett Hakonegräs som de för övrigt använde i rondellerna i Enköping...väldigt snyggt, böljade som vågor när bilarna körde förbi.
Värmen gjorde att det blev en snabbtur i trädgården, men det lär nog bli fler besök där. Funderar på rödbladig Avenbokshäck, det är väldigt fint, det borde jag få plats med någonstans.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Här hemma i Graninge händer det saker, kommunen fäller träd på löpande band, det ska bli spännande att se hur det blir när det blir färdigt. Många träd är tyvärr alldeles för stora, så en rejäl gallring behövdes verkligen!

  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post77