Trädgårdstokar

Besök hos VildhjärtaTrädgårdsbesök

Posted by Linda Skoglund Thu, May 30, 2019 09:42

När vi passerade Vikene var himlen vackert blåsvart över sjön, väl försedda med regnkläder och gummistövlar var vi förberedda på en kväll med både åska och regn. När vi kom fram till Maria Vildhjärta och Johannes så hade det ljusnat och regnet höll sig borta hela kvällen, ibland har man tur.
Blog imageEftersom det var så många som slutit upp delade vi på oss i två grupper, den ena blev kvar framför boningshuset med Johannes och fick höra den spännande historien om de som bott på platsen tidigare, den andra gruppen följde med Maria på en slingrande stig upp i skogen för att få möta några av de underfundiga och mystikomspunna figurer som flyttat in bland granar och liljekonvaljer.Blog imageJohannes berättade med inlevelse om människor från svunna tider, om deras konstnärsdrömmar och framtidsdrömmar, om hur man för länge sen planterade några få gullvivor från ett barndomshem och som nu spridit sig över hela ängen bakom huset. Ett varsamt omhändertagande av naturen för att skapa på lång sikt, en känsla av rofylldhet infann sig, här fanns ingen stress för att bli färdig och att få det perfekt, något som man kanske bör ta sig en funderare över..

Blog imageBlog imageVi vandrade runt bland odlingarna som omgavs av material hämtat från naturen blandat med kluriga ordvitsar och skulpturer.Blog imageBlog imageEfter en stunds rundvandring kom Maria och det blev vår tur att få följa med på vandringen upp till hennes ateljé. Att få lyssna på hennes kloka ord och innersta tankar, få höra historierna bakom flera av hennes figurer och att få bläddra i de böcker hon skapat var berikande, humor och allvar blandades med finess.
Blog imageBlog imageJag är fylld av beundran över energin hos både Maria och Johannes som orkar ta emot så många besökare hemma och bjuda på sig själva, delta i utställningar och på föreläsningar, men kraften hämtar man i naturen och i odlandet, det vet vi trädgårdsmänniskor, eller hur?
Blog imageBlog imageHur ska man hinna?Trädgårdsplanering

Posted by Linda Skoglund Mon, April 22, 2019 22:17

Blog imagePlötsligt så kom den bara, våren som jag och många andra väntat och väntat på. Efter nätter med flera minusgrader så blev det äntligen plusgrader dygnet runt, idag har solen varit otroligt het, men kommer man i skuggan så känns det att luften fortfarande är sval. Alla mina växter som har stått i förrådet har fått komma ut i växthuset men jag har inte vågat plantera ut tomaterna i större krukor än. De är långa och rangliga så om det visar fortsatt varmt på flerdygnsprognosen så kan jag nog inte låta bli.


Blog image
Krokusarna och irisen har snart gjort sitt för i år, nu kommer alla vårlökar upp om vartannat, lungörten och ormöga har börjat blomma och man vet inte vart man ska börja med trädgårdsarbetet. I dag har vi varit hemma hos vår dotter och hjälpt henne starta upp en pallkrageodling.Blog imageFörst gällde det att bestämma var pallkragarna skulle stå, vi hade gjort en ritning tidigare, men den blev inte bra i verkligheten, det ska vara lätt att nå överallt. När pallkragarna kommit rätt fick Peter sätta upp stolpar som han skruvade fast ett armeringsnät i. Vi fyllde botten med ett tjockt lager dagstidningar som fick gå upp en bit efter kanterna.Blog imageBlog image
Eftersom jag tömt vår kompost under helgen så hade vi med flera säckar kompostjord att grunda med, sedan fyllde vi på med jord och gödsel. Jordgubbsplantorna hemma i trädgården hade revat av sig rejält, en gammal sort med väldigt söta bär, så det fyllde vi en pallkrage med, de två i mitten blev det olika örtkryddor i och så småningom ska det växa sockerärtor i armeringsnätet. Det går åt mer jord än man tror så en pallkrage står fortfarande tom i väntan på jordinköp.Blog imageBlog imageEtt enkelt sätt att starta upp en första odling, på ett par timmar var vi klara och förhoppningsvis så växer det så det knakar!
Här hemma i trädgården har jag flyttat runt en del växter, precis som vanligt när det är vår. Bambun hade växt sig för stor på sitt nuvarande ställe så den delade Peter i fyra delar med en yxa, jag försökte med spaden först men det var bara att ge upp, verkligen stenhårda rötter! Blog imageEftersom den hamnade i en annan rabatt var det bara att flytta på det som stod där innan, det syns inte så bra på bilden men om några veckor borde det ha växt till sig en hel del. Veckan som kommer är det dags att se över mina egna pallkragar, ruccolan behöver sås, persiljan har jag på gång i krukor och min frösådda sparris (tog bär från den gamla plantan för något år sedan och sådde) behöver flyttas isär, kanske får någon planta hamna i trädgårdslandet, men det innebär att jag måste göra iordning det först....Blog image

I väntan på vårenÅrstidens tecken

Posted by Linda Skoglund Sun, March 17, 2019 16:44

Blog image
Ena dagen snöar det och är kallt, kallt, andra dagen regnar det, tredje dagen får man plötsligt se solen och då känns det som om våren är nära. Just idag har vi haft alla sorters väder, tror mina penséer är glada över att de får stå under tak, dessutom får de vara inne på natten...för säkerhets skull.

Blog image
Jag tittar på nya säsongen av Gardeners World med Monty Don, de har hunnit sända två avsnitt redan och i England är det full vår. Härligt, det kliar i fingrarna och inspirationen flödar ända tills man tittar ut genom fönstret och inser att det nog inte är så bråttom. Har sått några tomatplantor, ageratum och pipört samt lite annat smått och gott så nu börjar det bli trångt under växtlamporna. Det är lätt att glömma bort vad många plantor det blir när man delar isär dem. Eftersom vi håller på att renovera vårt kök så har jag varit lite sparsam med vårsådderna, för tillfället är hela huset fullt av kartonger, köksprylar och färdigbyggda moduler och lådor. Peter börjar få skavsår i händerna av allt skruvande men än så länge har allt gått över förväntan.

Blog image

I höstas satte jag hönsnät runt alla mina små tujor eftersom rådjuren är snabba att tugga i sig av dem, det är jag glad över nu, förra veckan var det sex stycken rådjur som letade efter något att äta, nästan varje morgon är det tre av dem som är på baksidan i skogskanten, de tar gärna en sväng förbi fågelfröna och bolltujan har de smakat av, så det är nog svårt för dem att hitta något att äta i skogen.
Ett av de sista projekten vi gjorde innan det blev vinter var att göra en trappa upp mot skogen. I ramarna av trä har jag fyllt upp med befintlig jord, jämnat till och sedan sått gräs och otroligt nog började gräset att växa fast det var så sent på säsongen.

Blog image

Jag hoppas att vi får se mer av solen framöver och att värmen snart är på gång, hasseln blommar, den är vacker med sina hängen och småfåglarna sjunger för fullt, så det finns hopp!

Blog imageträdgårdshöstÅrstidens tecken

Posted by Linda Skoglund Mon, November 05, 2018 19:40

Blog imageVeckorna rullar på, för bara några veckor sen fanns det fortfarande en hel del sensommarblommor kvar att plocka i trädgården och buskarna sprakade i vackra höstfärger. När den första snön kom blev jag överraskad, trots att man vet att vädret kan slå om när som helst. En del av fuchsiorna frös bort, men min hängsparris som varit ute ända sen tidigt i våras och som egentligen är en inneväxt klarade kylan bra, kanske för att den hängt lite i skydd under balkongen. I går fick den komma in i förrådet, skulle tro att den inte gillar det alls, men jag gör ett försök att få den att överleva där fram till våren. Tar man in den i stugvärmen blir den fort gul och tappar alla blad, temperaturskillnaden blir för stor....

Blog image

De sista krukorna med plättar i luften, slideranka, fick också komma inomhus,sparar man dem så blommar de med små vita blommor på senhösten efter några år. De tappar de flesta bladen och ser inte alls ut som om de skulle överleva, men när lysröret varit igång några veckor och dagsljuset återvänder kommer de snabbt med nya små blad.När krukorna tas in hänger jag ut fågelmaten. Oj, vilken fart det är på småfåglarna, de är roliga att se på! Äter snabbt gör de också, de gäller att hålla koll på när det är dags att fylla på frön.

Blog imageBlog imageFörr tyckte jag att november var så grå och trist men det är faktiskt många växter som fortfarande har kvar färg, de vintergröna växterna lägger man märke till på ett helt annat sätt nu och barrbuskarna kommer till sin rätt. Bukettapeln har tappat alla löven men de röda bären finns kvar ett tag, i alla fall tills en flock småfåglar har upptäckt dem, då blir de borta fort! Berberisens röda bär är vackra, de passar bra i hop med gröna barr.

Blog image

Blog image

Prydnadskål och gräs håller länge i krukorna och perukbusken glödde i orange i flera veckor innan de sista bladen slutligen blåste iväg en stormig natt. Den brokbladiga benveden har jag kvar i min stora låda året om och hittills har den överlevt. Den kan man dra upp rankor ur på våren, se bara till att få med lite rötter, stoppa ner i jorden på ett nytt ställe, på kort tid så har den etablerat sig.
Blog imageNär vi närmar oss slutet av november är det dags att pryda trädgården med granris och ljusslingor, måste erkänna att jag tjuvstartat lite... redan för en månad sedan blommade mina första amaryllisar, köpte så billiga lökar i Göteborg under kulturveckan, alla kom inte med knoppar, kanske just för att de var så billiga?... de första dörrkransarna är gjorda men jag ser fram emot kvällen på vuxenskolan 21 nov då Malin ska hjälpa oss med kranstillverkning! Blog imageTrädgårdsresaTrädgårdsbesök

Posted by Linda Skoglund Sun, August 12, 2018 10:32

Det blev en härlig dag igår då ett helt gäng ur vår förening gjorde årets trädgårdsresa. Bussen avgick halv sju och efter fikapaus på vägen gjordes första besöket som var hos Nisses växter i Uddevalla. Efter att ha blivit väl mottagna med en presentation över handelsträdgården fick vi strosa runt och spana in utbudet; många roliga växter och dessutom fanns en massa vackra krukor och prydnadsföremål.Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageStormen som drog in över Göteborg dagen innan hade avtagit men det regnade till och från. När vi närmade oss Laxbutiken i Ljungskile öste regnet ner men maten serverades inomhus så det hade inte så stor betydelse...
Lagom tills vi parkerade utanför Botaniska trädgården i Göteborg klarnade det upp och solen tittade fram.
Blog imageBlog imageVilket härligt ställe! Var och en vandrade runt i sin egen takt, på bilden syns Elisabeth och Martin. Botaniska trädgården är så stor så man behöver göra flera besök, helst olika årstider för att få med sig alla synintryck, kartan över området visar vad som är mest sevärt olika årstider, bra! Dahliorna och de stora perennrabatterna var praktfulla nu.Blog imageBlog imageBlog imageI klippträdgården står en gammal död ek som engelsmannen Stuart Ian Frost gjort ett konstverk av. "Haven - a safe place" är vackert att titta på samtidigt som tanken är att det ska vara ett hem för insekter.
Blog imageBlog imageDe många stigarna och stengångarna är så naturligt gjorda och för den som tycker att det blir besvärligt finns bredare gångvägar att vandra runt på. Ett stop vid restaurangen prioriterades förstås också innan det var dags att återvända till bussen för hemfärd.
Blog imageBlog imageBlog imageNär vi lämnade Göteborg var himlen blåsvart igen och de första regndropparna började smattra på fönsterrutorna. Vilken tur vi hade!
Blog imageBlog imageBlog image

Vackra Normandie del 3Trädgårdsbesök

Posted by Linda Skoglund Sun, July 29, 2018 11:22

Blog imageSå fick jag äntligen besöka ett av de många slotten i Normandie, det här är Château de Brécy som har funnits sedan 1600 talet. Trädgården består av fem terrasser som avslutas med en utsirad järnport. Står man vid porten ser man en välklippt häck på vardera sidan med en välskött gräsmatta emellan. Tanken är att inget ska störa utsikten, himlen tillsammans med det gröna ska inspirera tankekraften.
Blog imageDe nuvarande ägarna förvaltar trädgården väl, de har planterat in en del perenner för att mjuka upp allt det formklippta och allt trä är målat i en speciell blå färg, Brécyblå. Till ägorna hör en liten kyrka för de som arbetade på slottet och bakom den växer rosor i mängder.
Blog imageBlog imageBlog imageDet finns nog inga rådjur där, de tujor jag har börjat beskära här hemma i den egna trädgården blev halvt uppätna av hungriga rådjur vintern som gick...
Även om jag kanske inte vill ha riktigt så strukturerat och välformat i den egna trädgården så var det fantastiskt att få se alla olika former som man kan få till, det passade så bra till alla de gamla stenbyggnaderna.Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageI Bayeux finns det en botanisk trädgård med bland annat en enorm hängbok med en diameter på 13 meter. Det var mäktigt att stå under den. Många skolklasser hade sina lektioner i parken, det verkade som om eleverna fick lära sig flera olika ämnen utomhus. En del hade fullt upp med att mäta, en del idrottade och en del fick lära sig fakta om de många träden. Tulpanträden blommade och de var verkligen vackra!Blog imageBlog imageÄven här fanns det mycket som var formklippt men också sådant som växte mer fritt. De många träden bidrog till en behaglig skugga, jag kan tänka mej att det är många som söker sig dit i högsommarvärmen, efter vår varma sommar uppskattar jag höga träd och skuggan under dem på ett nytt sätt!
Blog imageBlog imageBlog imageDet här var bara en liten del av det vackra Normandie, jag åker gärna tillbaka men sen finns ju resten av Frankrike kvar att upptäcka! Resor berikar, helt klart!
Blog image
Vackra Normandie del 2Trädgårdsbesök

Posted by Linda Skoglund Mon, July 09, 2018 09:23

Blog imageJardin d´Elle är en trädgård med över 2500 sorters växter med tillhörande växtförsäljning. Trädgården är uppdelad i flera mindre temaområden, som tur var så fick vi en karta över hela anläggningen, annars hade det nog varit lätt att missa någon del.

Blog image

Det fanns gott om hortensior i olika färger, de flesta gick mot det blålila hållet, färgerna kom verkligen till sin rätt i omgivningarna med höga buskar och träd.

Blog imageBlog imageBlog image

Det här var verkligen ett ställe som gav inspiration, mycket går att förverkliga i en liten trädgård! Vill man se rörliga bilder från den här anläggningen så kan man gå in på Youtube och söka le Jardin d´Elle på Jardin Jardinier; Jardin de Normandie. Det är en fransk trädgårdsserie som visar trädgårdar i olika delar av Frankrike, avsnitten är bara några minuter långa. Under vintern såg jag flera av dem, bland annat både från den här trädgården och från Château de Brécy som det blir bilder ifrån i nästa blogg...
Blog image

Blog imageBlog imageVäxtligheten var verkligen varierande, vi såg magnolior och bambu indelade i olika temarum och alla rum var förstås omgivna av välformade häckar i olika färgskalor. Tänket att man inte behöver ha varken höga eller långa häckar tilltalade mej, tanken ligger och gror någonstans i bakre hjärnhalvan hur man ska få in lite mer häckar i vår trädgård... naturligtvis så ska de vara i olika färger och storlekar...
Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageMånga av träden och buskarna var också formklippta och en del sorter har väl det växtsättet. Nackdelen här hos oss måste ju vara vinterhalvåret, snömängden och variationen mellan plus och minusgrader tynger ner och förstör så lätt. Det är inte alltid man är snabb nog att gå ut och skaka av allt och ärligt talat så har man inte heller alltid lust...

Blog imageBlog imageBlog imageNär vi gått i kringelkrokar ett bra tag så hörde vi ett konstigt ljud som vi inte kunde begripa vad det var. När vi kom närmare så såg vi en stor damm och ljudet bestod av en grod- eller paddkör i många olika stämmor. Tyvärr så såg vi inte en enda,men av styrkan på ljudet att döma så borde de varit enorma i storlek.
Det här var bara en trädgård, i Normandie finns massor av visningsträdgårdar. Håller alla samma kvalité som Jardin d´Elle så har man fullt upp en hel sommar!

Blog imageVackra Normandie del 1Trädgårdsbesök

Posted by Linda Skoglund Sat, July 07, 2018 11:18

Blog imageTvå veckor innan det var dags för Tusen Trädgårdar lämnade vi Arvika för att resa till Frankrike och vackra Normandie. Under en vecka hann vi med att besöka flera historiska platser med anknytning till andra världskriget, men det fanns också utrymme för flera trädgårdsbesök...Det var min första resa till Frankrike och efter den resan kan jag varmt rekommendera ett besök i detta vackra land! Det blev många bilder, så jag kommer att blogga i flera delar så att

ni får dela min upplevelse!

Blog imageVi flög till Paris och hyrde sedan bil för att ta oss till Bayeux och Le Manoir där vi hyrt ett stort stenhus från 1800 talet. Hela byn bestod av stenmurar och gamla byggnader, otroligt vackert, jag som älskar stenar njöt av att promenera runt på de smala gatorna. Murrevan och pipörten växte direkt i stenmurarna, jag förstår nu att de tål torka bra!

Blog imageBlog imageBlog image

Många av växterna som vi har här hemma återfanns där, men de var tre gånger så stora och skarpare i färgerna! Just i det området vi var så kombinerades de stora perennerna med välklippta häckar och buskar vilket gav ett väldigt prydligt intryck.
De flesta av husen var varsamt renoverade och emellanåt såg det ut så här, helhetsintrycket blev underbart!

Blog image

Vi vandrade runt vid landstigningsstränderna och besökte stranden vid Port-en-Bessin, det gäller att vara där när det är lågvatten så man kan se alla snäckor som låg lager på lager i olika färger och former.

Blog image

Blog image

Överallt fanns vackra planteringar, hur lyckas de med att få så frodigt? Det måste finnas många nyttigheter i stenarna!

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageHortensiorna fanns i massor av olika färger och storlekar, de verkade stormtrivas. Vi besökte bla en visningsträdgård där de växte som flera meter höga buskar, bilder på dem visas i kommande bloggar...

Blog imageNär vi åkte ut mot havet passerade vi flera fält med bland annat majs, lin och det här på bilden nedan som jag inte riktigt vet vad det var. Långa smala baljor med små frön inuti, kanske är det fröna som utvinns till något?

Blog imageJa, det här var de första bilderna från vår resa, vi hann också med ett besök på ett slott med strikt formklippta buskar och träd men det tar vi i nästa del, nu ska jag klippa, klippa, klippa här

hemma...

Blog image