Trädgårdstokar

Nu är det dagsTrädgårdsplanering

Posted by Linda Skoglund Tue, May 01, 2018 11:00

Blog imageÄntligen kan man börja trädgårdera på riktigt! Allt ska göras på samma gång; klippa ner perenner, rensa, fylla på med gödsel och barkmull i rabatter, förverkliga vinterns alla idéer, ja listan kan göras hur lång som helst. Men oj, vad det är roligt!
Nu när det inte är så kallt längre kan man sätta ut plättar i luften, men jag har faktiskt täckt dem med fiberduk flera nätter trots att de ska klara några minusgrader. Blog imageBlog imageÄn så länge syns alla prydnadssaker väldigt väl, men om bara några veckor så har de förhoppningsvis smält in i grönskan.Jag roade mig med att gräva igen dammen i höstas, så nu lägger jag skifferplattor där istället för att skapa en ny uteplats. Det är väldigt blött på baksidan av vår tomt, allt vatten från skogen rinner ner just till oss.I bland funderar jag på om det finns en underjordisk bäck som mynnar ut på vår tomt. Var tvungen att gräva ner ett dräneringsrör i rabatten för att leda bort vattnet, den kompakta leran runt omkring gör att vattnet inte rinner undan annars.Blog imageNattens regn har varit bra för min plattsättning, när det torkat upp blir det ytterligare ett lager fogsand så att plattorna sätter sig.
Nu händer det något nytt i trädgården nästan varje dag, nunneörten från Stolpens trädgård blommar i år igen, den får gärna sprida sig och små söta irisar tittar upp i min nya rabatt. Magnolian Susan har jag fått i år, hoppas att den trivs! Blog imageBlog imageBlog imageI centrum börjar magnoliorna också blomma och i stadsparken höll de på att plantera flera tusen penséer i fredags för att skapa en jättestor Pikachu (en av de mest kända Pokemon) i anslutning till lekparken. Jag är imponerad!Blog imageBlog image

Trädgårdsmässan i Älvsjö 2018Övrigt

Posted by Linda Skoglund Sun, April 01, 2018 22:05

Blog imageEfter några års uppehåll så var det dags igen för ett besök på trädgårdsmässan i Älvsjö. I år var det extra roligt att se alla färger på blommorna eftersom våren inte riktigt kommit igång här hemma. Balkongutställningen var inspirerande, här följer några bilder från den.Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageVisst blir man väl sugen på att plocka fram kuddar och filtar, fylla krukor med penséer, påskliljor, plättar i luften och annat doftande och färgsprakande? Det tråkiga är när man måste bära in allt varje kväll för att temperaturen drar sig ner mot minus tio grader.... Jag kunde ju inte motstå den röda julrosen och de billiga penséerna, så det är bara att bära..
Lyssnade på en föreläsning av Stefan Sundström där han pratade om att hushålla med våra resurser, underhållande och tänkvärt. Blog imageBesökte också Hemträdgårdens monter där det var full fart. Alltid lika roligt att prata med trevliga trädgårdsmänniskor från olika delar av landet. En stor zonkarta fanns uppställd, men naturligtvis är det bara riktlinjer, en trädgård kan ha flera olika zoner beroende på dess utformning.Blog imageBlog imageSom vanligt fanns ett stort utbud av oliver, godis, trädgårdsdekorationer, krukor och blommor. Vår bil var rätt så välfylld när vi åkte hem, både med krukor och zinkbaljor och framförallt med liljelökar från Holland, vem kan motstå dessa trevliga försäljare som bjuder på både sig själva och lökar, spännande att få se vilka färger det blir på liljorna, kvalitén vet jag är bra från tidigare år. Nu får säsongen börja oavsett väder, jag ska bygga insektshotell och städa växthuset, härliga tider!Blog imageBlog image

vinterÅrstidens tecken

Posted by Linda Skoglund Sun, February 04, 2018 15:36

Blog imageJanuari bjöd på väldigt varierande väder, så här vackert var det i Branäs i början av månaden. Här hemma är det för tillfället mest is på gångarna i trädgården, så det gäller att vara försiktig när man ska ut och fylla på fågelfröna. Vi hade besök av en hel flock med stjärtmesar häromdagen, alltid lika roligt när de besöker oss, de är så söta!
Ett inte lika så roligt besök är påhälsningarna som vi har fått av vildsvin under de senaste veckorna. Grannen hade sett dem tidigt en morgon genom fönstret, men var inte helt säker på vad det var. Dagarna efter hittade vi spår i trädgården som vi aldrig haft förut.Blog imageBlog imageEn natt den här veckan vaknade Peter av ett bökande och grymtande här utanför och det visade sig att flera vildsvin var ute och sprang på vår gata. Inte bra! Jag som nyss anmält Skoglunds lilla gröna trädgård till Tusen Trädgårdar den 1 juli, det kanske inte finns så mycket kvar att se om de trivs här... Tog en runda i trädgården förut, vildsvinsspår, rådjursspår och tassavtryck av något ytterligare djur, man kan inte tro att vi bor i ett villaområde.Blog imageMan får inte ge upp odlandet! De första frösådderna börjar vakna till liv, Ageratum och Pipört kom först, får se om Paradisblomstret tar sig, fröna kan behöva tillbringa nätterna i kylskåp i bland om de inte gror.

Blog image

Blog image

Så länge det fortfarande är vinter får man njuta av blomsterfägringen inomhus. Vår Porslinsblomma har kommit med flera blomklasar på kort tid nu, visst är de väl vackra? Tittar man på blommorna en och en ser de ut som små smycken.
Blog imageTulpanerna njuter man också av, trots att de blommar över fort. Provade att plocka in några kvistar av Forsythian, på en vecka bildar de knoppar som sedan slår ut i gult. Orkidén som jag köpte långt innan jul blommar fortfarande och så småningom kan man börja leta efter knopp i julrosorna. Härligt!
Blog imageBlog imageBlog image

Gott Nytt Trädgårdsår!Årstidens tecken

Posted by Linda Skoglund Mon, January 01, 2018 16:51

Blog imageFörsta dagen på 2018 som förhoppningsvis blir ett riktigt bra trädgårdsår. Nu har jag tänt lysröret i förrådet och rensat bort alla vissna blad på fuchsior och pelargonier. Det ser lovande ut, allt lever än så länge.
Misteln som jag fick av Sven i styrelsen har förgyllt julhelgen inomhus hos oss, men nu var det dags att ta ut den.
Blog imageSmåfåglarna har det inte så lätt nu, ena dagen är det plusgrader och takdropp, andra dagen är allt glaserat av en tunn ishinna. Vi har hängt ut lite olika sorters fågelmat, men konstigt nog är det ingen som har smakat på äpplet än. Förra året kom ett helt gäng med sidensvansar, då hade vi äpplen upphängda mot skogskanten, det kanske är ett bättre ställe.Blog imageDet var så fint i går på förmiddagen med snön som klädde in buskar och träd, varje vinter tänker jag på att jag ska bli bättre på att planera trädgårdsinköpen så att de är fina även vintertid, men det är så lätt att glömma när våren och sommaren kommer...Blog imageBlog imageBlog image Vi i styrelsen håller som bäst på att sätta i hop vår och sommarprogrammet och vi hoppas att det ska finnas något för alla att delta i. Är det någon aktivitet som du vill tipsa oss om, eller om du vill bjuda in till en trädgårdstramp i din egen trädgård så är det bara att ta kontakt med oss!Blog imageBlog image

novembermörkerÅrstidens tecken

Posted by Linda Skoglund Mon, November 27, 2017 20:27

Blog image

Blog image
En lång höst gjorde det möjligt att fortsätta på mitt dammprojekt ända in i november!
Dammen är ett minne blott, under trätrallen döljs hålet där vattentunnan med ny införskaffad fontänpump ska placeras...mina fina Miskantusgräs och Zebragräs ska få flytta dit till våren, tänk vad vackert det är med gräs på höstkanten!


Blog image

Blog image

Blog image

Det är inte så mycket man kan hitta på att göra ute nu, men till helgen ska jag beskära vindruvorna, ska beskära dem rejält, rankorna hinner bli långa under en säsong.
Dörrkransarna ligger färdiga i växthuset i väntan på första advent och ljusslingorna är framtagna, tjuvstartade lite med några ljusnät i idegranen under söndagen, men när regnet började leta sig igenom jackan så tröttnade jag och gick in. Det fick bli lussebullsbak i stället, kändes helt ok att vara inne med levande ljus och julmusik resten av dagen.

Blog image

Blog image

Blog image

Förhoppningsvis blir det en bra vinter, lagom kallt och lagom mycket snö. You tube lockar med en massa trädgårdsprogram som jag inte har sett och jag kunde inte låta bli att börja titta på alla fina clematissorter som man kan beställa på nätet, ska ju ha något nytt till min nya rabatt...

höstprojektTrädgårdsplanering

Posted by Linda Skoglund Sun, October 01, 2017 19:19

Sommaren har passerat och hösten har gjort sitt intåg. Vi har inte haft någon frost än, men jag har fått skrapa is från bilrutan ett par gånger. Vackra höstfärger finns det gott om än, vill visa några bilder från Aspegrens trädgård i Jakobstad, Finland. Det är några veckor sedan de är tagna, men visst är det prunkande! En vacker trädgård som är öppen för allmänheten.

Blog image

Blog image

Blog image

Blog image
Hemma i min egen trädgård har jag fullt upp med att slutföra projekten som jag påbörjat under sensommaren. I bland önskar jag att inte idéerna var så många...
Jag fick för mig att den lilla runda rabatten på baksidan behövde förstoras, körsbärsträdet hade ändå dött och behövde grävas upp. Tänkte att man skulle kunna gå mitt i rabatten och att blicken skulle fortsätta upp mot skogskanten. Bågarna med armeringsjärn bildar en portal, i mitten växer en pipranka som flyttades från en tynande tillvaro i skogskanten och till våren ska det växa klematis (purpur plena elegans) på ytterkanterna av bågarna. Astilben som stod för torrt och stor blodtopp delades och grävdes ned. Svårt att se hur det ser ut nu, återkommer med fler bilder till våren, när det förhoppningsvis är så där fint som det var i mitt huvud.

Blog image


Blog image

Lite bilder från min trädgård på sådant som blommar också...Liljorna som jag beställde när vi hade frökväll med föreningen har blommat länge och varit så vackra, får nog bli fler liljelökar nästa frökväll i början på januari, glöm inte bort den! I år blev det många vindruvor, små och sura, fulla med kärnor. Peter kokade saft på dem, kan rekommenderas!

Blog image

Blog image

Blog image

Blog image

En månad efter att jag hade investerat i en ny dammpump upptäckte jag att vattnet sjönk oroväckande fort. Nog för att det avdunstar en hel del soliga dagar, men inte så att det blir nästan tomt! Bara att inse att det gått hål på dammduken. Efter en stunds funderande tog jag beslutet att gräva igen dammen. Det har verkligen varit roligt med fiskar och grodor men också en hel del jobb att hålla den ren och fri från alger. De senaste helgerna har jag plockat ur alla stenar, tagit bort gummiduken och har så slutligen börjat fylla igen den. Ett litet vattenblänk ska det bli i form av en nedgrävd tunna,bakom ska ett prydnadsgräs vaja i vinden och sedan ska rabatten bredvid bli större. Som ni märker är visionerna stora...Lovar att återkomma med bilder även på detta projekt till våren!

Blog image

Blog imageGötebogs botaniska trädgårdTrädgårdsbesök

Posted by Linda Skoglund Sun, August 06, 2017 19:57

Blog imageBlog image


En oplanerad resa till Göteborg ledde till mitt första besök på Göteborgs botaniska trädgård. Botaniska ligger centralt och erbjuder god mat, inspiration, vila eller motion men det är inte bara en vacker park utan forskning är en viktig del av verksamheten. Personalen på Botaniska undersöker växters mångfald, släktskap och utveckling och de bevarar också utrotningshotade arter.

Blog image

Blog image

Blog image
I växthusen fanns mycket spännande att titta på, allt från orkidéer till köttätande växter och både inne och ute fanns gott om färgglada Koi fiskar, de här inne i växthuset var väldigt tama, de hoppade nästan upp ur vattnet när vi kom nära.

Blog image

Blog image
Något som var väldigt bra när man kommer som förstagångsbesökare är den stora info tavlan innanför entrén. Där finns förslag på olika turer i trädgården beroende på hur lång tid man har på sig, om man har barn med eller om man är ute efter lugn och ro. Varje plats är utmärkt med vilken månad/månader på året som det visar sig från sin bästa sida. Just nu prunkade Dahlia rabatterna och Perennträdgården, likaså Skolträdgården och Örtagården.

Blog image

Blog image

Blog image
Så här prunkande vill jag också ha det i mina rabatter! Känns lite färglöst när jag tittar ut genom fönstret här hemma, Dagliljorna som skulle vara den stora färgklicken här på framsidan har nästan torkat bort under sommaren, två blomstänglar på den ena plantan är det jag kan se fram emot..

Blog image

Blog image

Blog image
Göteborgs botaniska trädgård gav mersmak, hit kan man åka många gånger. Det finns något för alla men skulle man ändå inte vara riktigt nöjd så ligger härliga Slottsskogen på gångavstånd, där finns också mycket att se. Sen kan man vandra vidare till kolonilotterna och ta en rundtur där, ljuvliga stugor och mysiga små trädgårdar!Wij trädgårdarTrädgårdsbesök

Posted by Linda Skoglund Tue, July 25, 2017 18:02

Blog image

Så har jag äntligen fått vandrat runt i Wij trädgårdar i utkanten av Ockelbo. Här har Lars Krantz skapat flera olika upplevelserum med hjälp av bla Simon Irwine och Ulf Nordfjäll. Vi hade turen att komma precis när dagens guidning började, det var perfekt, då fick vi överblick över hela anläggningen.
Vi började i Rosträdgården som Simon Irwine har skapat, där finns det i första hand rosor som är härdiga upp till zon 5.


Blog image

Blog image

Blog image
Fortfarande blommade de flesta rosorna och det blev mäktigt med alla vackra rosor med sina bedövande dofter. Vi sov över på trädgårdslogin som är precis bredvid rosträdgården så det var nästan lite underligt att kunna vandra runt hela kvällen alldeles ensamma efter att de andra besökarna gett sig i väg på nya äventyr.
I Örtagården som är tillägnad Carl von Linné firas i år 10 års jubileum. Där fanns flera skyltar med kloka ord sagda av kloka människor.

Blog image

Blog image

Blog image
Skogens trädgård är skapad av Ulf Nordfjäll och består av flera skogsrum som ska symbolisera Ockelbos natur och kultur.Det fanns bla en hed, ett tjärn, en myr och mycket granit, stål och glas. De här rummen har jag bara sett på bilder förut, så det var väldigt roligt att få gå igenom dem på riktigt!


Blog image

Blog image

Blog image

Blog image
Nytt för i år var pratbubblor utplacerade lite överallt där Elin Unnes och Göran Greider tolkat växterna, men sedan fanns också barnens trädgård, köksträdgård, pelargon utställning, trädgårdshandel och restaurang samt café. Helt klart värt ett besök, inte minst på grund av maten...mycket god...frukosten med utsikt över Rosträdgården smakade extra gott! I den här trädgården mår man bra.


Blog image

Blog image

Blog image

Blog image

Blog image