Trädgårdstokar

Trädgårdstokar

Om bloggen

Här bloggar Jössebygdens Trädgårdsförenings styrelsemedlemmar. Vi är ju trädgårdstokar så ämnet kommer att vara allt som berör trädgård, odling och natur. Alla är välkomna att skriva kommentarer och lägg gärna in frågor så ska vi försöka svara på dem - om vi kan.

Götebogs botaniska trädgård

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sun, August 06, 2017 19:57

Blog ImageBlog Image


En oplanerad resa till Göteborg ledde till mitt första besök på Göteborgs botaniska trädgård. Botaniska ligger centralt och erbjuder god mat, inspiration, vila eller motion men det är inte bara en vacker park utan forskning är en viktig del av verksamheten. Personalen på Botaniska undersöker växters mångfald, släktskap och utveckling och de bevarar också utrotningshotade arter.

Blog Image

Blog Image

Blog Image
I växthusen fanns mycket spännande att titta på, allt från orkidéer till köttätande växter och både inne och ute fanns gott om färgglada Koi fiskar, de här inne i växthuset var väldigt tama, de hoppade nästan upp ur vattnet när vi kom nära.

Blog Image

Blog Image
Något som var väldigt bra när man kommer som förstagångsbesökare är den stora info tavlan innanför entrén. Där finns förslag på olika turer i trädgården beroende på hur lång tid man har på sig, om man har barn med eller om man är ute efter lugn och ro. Varje plats är utmärkt med vilken månad/månader på året som det visar sig från sin bästa sida. Just nu prunkade Dahlia rabatterna och Perennträdgården, likaså Skolträdgården och Örtagården.

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Så här prunkande vill jag också ha det i mina rabatter! Känns lite färglöst när jag tittar ut genom fönstret här hemma, Dagliljorna som skulle vara den stora färgklicken här på framsidan har nästan torkat bort under sommaren, två blomstänglar på den ena plantan är det jag kan se fram emot..

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Göteborgs botaniska trädgård gav mersmak, hit kan man åka många gånger. Det finns något för alla men skulle man ändå inte vara riktigt nöjd så ligger härliga Slottsskogen på gångavstånd, där finns också mycket att se. Sen kan man vandra vidare till kolonilotterna och ta en rundtur där, ljuvliga stugor och mysiga små trädgårdar!  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post89

Wij trädgårdar

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Tue, July 25, 2017 18:02

Blog Image

Så har jag äntligen fått vandrat runt i Wij trädgårdar i utkanten av Ockelbo. Här har Lars Krantz skapat flera olika upplevelserum med hjälp av bla Simon Irwine och Ulf Nordfjäll. Vi hade turen att komma precis när dagens guidning började, det var perfekt, då fick vi överblick över hela anläggningen.
Vi började i Rosträdgården som Simon Irwine har skapat, där finns det i första hand rosor som är härdiga upp till zon 5.


Blog Image

Blog Image

Blog Image
Fortfarande blommade de flesta rosorna och det blev mäktigt med alla vackra rosor med sina bedövande dofter. Vi sov över på trädgårdslogin som är precis bredvid rosträdgården så det var nästan lite underligt att kunna vandra runt hela kvällen alldeles ensamma efter att de andra besökarna gett sig i väg på nya äventyr.
I Örtagården som är tillägnad Carl von Linné firas i år 10 års jubileum. Där fanns flera skyltar med kloka ord sagda av kloka människor.

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Skogens trädgård är skapad av Ulf Nordfjäll och består av flera skogsrum som ska symbolisera Ockelbos natur och kultur.Det fanns bla en hed, ett tjärn, en myr och mycket granit, stål och glas. De här rummen har jag bara sett på bilder förut, så det var väldigt roligt att få gå igenom dem på riktigt!


Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Nytt för i år var pratbubblor utplacerade lite överallt där Elin Unnes och Göran Greider tolkat växterna, men sedan fanns också barnens trädgård, köksträdgård, pelargon utställning, trädgårdshandel och restaurang samt café. Helt klart värt ett besök, inte minst på grund av maten...mycket god...frukosten med utsikt över Rosträdgården smakade extra gott! I den här trädgården mår man bra.


Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post88

Sommaren är här!

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Fri, June 30, 2017 18:21
Nu har det mesta tagit riktig fart i trädgården, de första jordgubbarna har mognat och salladen växer så det knakar. Härligt!
I min pallkrage odling börjar det bli ont om plats och majsplantorna i rabatten tvärs över har blivit stadiga.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Något som däremot inte fick så lyckat resultat är min barr buske som jag klippte rejält och var så nöjd med...Man ska nog inte klippa dem när man har lust, utan vänta till rätt årstid...

Blog Image

Tänk vad vi Arvika bor kan vara stolta över alla fina planteringar som vi kan njuta av, helt gratis! Det är spännande varje vår att se vilket temat är för säsongen, som O-ringen i år med de starka färgerna i rött,orange och gult.Mäktigt!Blog Image

Blog Image

Blog ImageDen nya planteringen där Rododendronbuskarna stod förut blev väldigt lyckad. Värt en titt! Man behöver också ta en tur förbi lunden mot kommunhuset och dammen med alla de vackra planteringarna runt omkring. En stadsvandring med trädgårdstema kan rekommenderas!

Blog Image

Blog Image

Blog Image
På Sågudden är det lite mildare färgskala...

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Det är inte bara stadsparken och Sågudden som har fina planteringar, det har blivit fler små planteringar lite här och där, tex på Skolgatan finns prunkande rabatter och de flesta har väl beundrat planteringarna runt om Verkstan. Det är lätt att bli "hemmablind", men jag njuter när jag cyklar till och från jobbet!

Blog Image


Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post87

Äppeltider

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Fri, September 02, 2016 21:57

Blog Image
Lördag 10 september är det dags igen för Torpets äppeldag hemma hos Sven och Kicki Levin! Detta är absolut en dag som man bör boka in i kalendern, dels för att få uppleva idyllen ute i Spässerud med dignande plommon och äppelträd, dels för att avnjuta de underbart goda äppelkakorna som Kicki tillbringat de senaste veckorna med att baka...kan varmt rekommendera de med skrädmjöl i...
Öppet mellan 11-15.

Blog Image
Sven, här tillsammans med Lena och Erhard ur styrelsen, tog oss med på en förhandsvisning i trädgården, givetvis ingick provsmakning i turen.

Blog Image

Blog Image
Det är inte bara de äppelträd som redan växer och som har ett antal år på nacken som man kan gå runt och titta på, utan Sven tillverkar en hel massa nya träd också, prydligt inhägnade så att inte rådjur och älg ska beskära dem till oigenkännlighet.

Blog Image

Blog Image


Vill man njuta av blomning på närmare håll en helt vanlig dag ska man ta en tur i vår fina stadspark, den blir bara vackrare för varje år tycker jag!
Så här på sensommaren är det lite si och så med blomningen i min egen trädgård, men här blommar det för fullt!

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Nya installationer finns på plats varje år, en sån här krona vill jag också ha! Kanske modell mindre, skulle se konstigt ut med den storleken i en villaträdgård, men i stadsparken passar den perfekt. Rabatten under gör det hela till ett vackert blickfång.

Blog Image

Nu är det skördetider i den egna trädgården, ett enkelt recept på skivade ättiksgurkor kommer här:
1 kg Västeråsgurkor eller skivade slanggurkor
3 dl socker
2 msk salt
8 msk ättiksprit
1 msk dillfrö, 1 msk senapsfrö
Skölj och borsta av gurkorna, skär i tunna skivor.Varv med socker och salt i en skål. Häll över ättikan och rör om.Lägg över en tallrik och låt stå i rumsvärme ca en halvtimme tills gurkorna saftat sig.
Varva gurkor med dill- och senapsfrö i väl rengjord glasburkar. Häll över den lag som bildats. Sätt på lock.

Förvara svalt.Gurkorna är färdiga att avnjutas efter 3-4 veckor.

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post78

Inspiration

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Thu, July 28, 2016 09:20

Blog ImageI förra bloggen berättade jag lite om Västerås, vår resa innefattade också ett besök till Enköping, där deras parker var huvudmålet med resan.
Vi hade bokat in oss på en två timmar lång guidad tur där vi fick vandra runt i ett tiotal parker. Sammanlagt finns 28 parker, varav en del är så kallade fickparker, alltså ganska små parker som är invävda i stadsbilden.

Blog Image

Blog ImageI en av fickparkerna fanns det både Valnöt och Mullbärsträd, mullbären var väldigt söta och goda, men kräver en hel del värme och skyddad miljö. Det fanns väldigt många olika spaljéer överallt, något som gav mycket inspiration och idéer till den egna trädgården...

Blog Image

Vi promenerade en bit längs ån där den Kaukasiska Vingnöten släpade sina grenar i vattenytan, oj så vackert! De hade väldigt många exemplar av just den Kaukasiska Vingnöten, ett vackert träd för den som har gott om plats.Blog Image


Blog ImageDet som gjort just Enköping så känt för sina parker är att de började med perenner i de flesta rabatterna i stället för att ha sommarblommor som dels kostar mycket och dels kräver en hel del jobb för att hålla sig fina hela säsongen. Nu har man bara ett fåtal rabatter med sommarblommor och då vill man ha en prunkande växtlighet, tätt mellan plantorna och växlande höjd. Något de verkligen lyckats med!

Blog ImageVår rundtur avslutades i Drömparken, den mest kända av parkerna. Den dåvarande stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattson tog kontakt med holländaren Piet Odulf och på så sätt skapades en park med mycket gräs, perenner och framför allt klippta häckar av Avenbok. Kombinationen blir fantastisk!

Blog Image

Blog Image

Det är så roligt att besöka olika ställen och se olika kombinationer av växter.
På hemväg tittade vi in hos Jonas som har Stolpens trädgård i Ölme. Deras visningsträdgård var också väldigt fin, lyckades inhandla ett Hakonegräs som de för övrigt använde i rondellerna i Enköping...väldigt snyggt, böljade som vågor när bilarna körde förbi.
Värmen gjorde att det blev en snabbtur i trädgården, men det lär nog bli fler besök där. Funderar på rödbladig Avenbokshäck, det är väldigt fint, det borde jag få plats med någonstans.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Här hemma i Graninge händer det saker, kommunen fäller träd på löpande band, det ska bli spännande att se hur det blir när det blir färdigt. Många träd är tyvärr alldeles för stora, så en rejäl gallring behövdes verkligen!

  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post77

Insekter och trädgårdsresor

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sat, July 23, 2016 17:54

Blog ImageI år måste det vara rekordmånga insekter! Kanske är det de senaste dagarna med värme blandat med en hel del regn på försommaren som har fått djurlivet att explodera, jag tycker att det surrar, kryper och flaxar i var och varannan buske.
Rensade lite smått i en rabatt en dag när jag av en slump såg nåt mellan bladen,en alldeles ny trollslända, häftigt! En liten stund senare fick jag springa in efter kameran igen, då kom en sådan fin fjäril och satte sig i dammkanten. Fjärilar har vi jättemånga av i år, väldigt roligt eftersom jag har försökt satsa på växter som ska locka till sig fjärilar och bin.

Blog ImageStyrelsen var på en liten utflykt där vi bland annat fick besöka en privat trädgård där man i huvudsak ägnar sig åt grönsaksodling. Jag blir imponerad av människor som lyckas med purjolök och kål, ett enormt arbete att odla fram men vilken tillfredställelse det måste vara att sedan kunna använda det man skördat.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Under veckan var jag och min äkta hälft på en tur till Västerås där vi besökte den botaniska trädgården. Det var fullt av ungdomar som satt och stod överallt, men det var inte för att beundra blommorna som de var där, utan det visade sig att det var ett utmärkt ställe för Pokemon fantaster...

Blog Image

Blog ImageÄven om man inte är på jakt efter Pokemon så var det ett bra ställe att vara på, många fina växter med Domkyrkan som bakgrund. En promenad ner till hamnen genom den stora stadsparken kan rekommenderas,däremot var palmerna på palm stranden inte så pigga, kanske behöver man byta ut dem till något som klarar det svenska klimatet bättre.

Blog Image

Blog Image

..

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post76

Mellan sol och regn

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sat, July 16, 2016 16:15

Blog ImageVad roligt att så många kom och besökte våra trädgårdar den 3:e juli! Förhoppningsvis så kommer det att vara fler trädgårdar öppna om två år när det är dags för Tusen trädgårdar igen. Jag vet att det finns så många fina trädgårdar som skulle kunna ha öppet, vi tyckte att det bara var positivt, många trevliga människor att prata med. Nackdelen är väl att man inte kan bestämma över vädret, jag var på rätt så dåligt humör när klockan var tio och regnet öste ner....som tur var hade det ändrat sig en timme senare, vi hade tur den här gången.

Blog Image

Blog Image

Nu blommar kungsljusen och rosorna i kapp och som alltid den här tiden önskar jag att jag hade haft fler rosor, helst stora buskar översållade med blommor.

Blog Image
För att få inspiration cyklade jag och en kompis ut till koloniområdet i Dottevik som har öppet hus idag, förutom väldigt god fika fick vi många idéer när vi promenerade runt på grusgångarna. Det är ett trevligt område, så charmigt med alla olika modeller på stugor och växthus och alla olika lösningar på vad man kan använda sin odlingslott till.

Blog ImageDet fanns gott om både blommor och grönsaker och vi fick gå in i några av odlingslotterna och se oss omkring, man blir förvånad över hur mycket man kan få till på relativt liten yta. I en av lotterna fanns flera krukor fyllda med jättelika exemplar av Kanna, de blommade inte riktigt ännu, men det måste vara en praktfull syn när de är i full blom.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog ImageVerkar bli en sån där sommar när det måste komma minst en regnskur per dag, så det gäller att utnyttja tillfällena när det är uppehåll!  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post75

Jul i London

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Tue, December 29, 2015 14:49

Blog Image

Den här julen provade familjen ett helt nytt sätt att fira jul, nämligen att tillbringa några dagar i London. En otroligt vacker stad, många vackra byggnader och parker, att solen lyste och att det var runt tio plus gjorde inte saken sämre.

Blog Image
Överallt fanns det så fina blomlådor pyntade med bla cyklamen, penséer och murgröna, det kändes mer som vår än vinter.
Vi vandrade runt i st James Park, beundrade det lilla vackra huset som låg i utkanten av parken. Det byggdes år 1841 till dem som skötte om fåglarna i parken, samt till Londons ornitologiska sällskap som förr hjälpte till att sköta om ankorna och gässen. Numera används huset till kontor.

Blog Image

Blog Image
Det var fullt med fåglar i luften, vattnet och på marken, men de som charmade oss mest var nog de vita pelikanerna, de njöt av att ha publik som beundrade dem.

Blog Image


En annan park som vi vandrade runt i flera gånger var Hyde Park. Där var det fullt av grå ekorrar som kilade fram och tillbaka och upp och ner i träden. Julrosorna och vårlökar blommade och en stor buske full av vita blommor. Blommen såg ut som kamelior, men växer de så?
Man kunde faktiskt se en och annan ros blomma och massor av cyklamen.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog ImageNästa resa till London får bli på våren eller sommaren. Det gäller att ha bekväma skor så man kan vandra runt länge och njuta av all grönska...

Blog Image

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post70
Next »