Trädgårdstokar

Trädgårdstokar

Om bloggen

Här bloggar Jössebygdens Trädgårdsförenings styrelsemedlemmar. Vi är ju trädgårdstokar så ämnet kommer att vara allt som berör trädgård, odling och natur. Alla är välkomna att skriva kommentarer och lägg gärna in frågor så ska vi försöka svara på dem - om vi kan.

Trädgårdsresa

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sun, August 12, 2018 10:32
Det blev en härlig dag igår då ett helt gäng ur vår förening gjorde årets trädgårdsresa. Bussen avgick halv sju och efter fikapaus på vägen gjordes första besöket som var hos Nisses växter i Uddevalla. Efter att ha blivit väl mottagna med en presentation över handelsträdgården fick vi strosa runt och spana in utbudet; många roliga växter och dessutom fanns en massa vackra krukor och prydnadsföremål.Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageStormen som drog in över Göteborg dagen innan hade avtagit men det regnade till och från. När vi närmade oss Laxbutiken i Ljungskile öste regnet ner men maten serverades inomhus så det hade inte så stor betydelse...
Lagom tills vi parkerade utanför Botaniska trädgården i Göteborg klarnade det upp och solen tittade fram.
Blog ImageBlog ImageVilket härligt ställe! Var och en vandrade runt i sin egen takt, på bilden syns Elisabeth och Martin. Botaniska trädgården är så stor så man behöver göra flera besök, helst olika årstider för att få med sig alla synintryck, kartan över området visar vad som är mest sevärt olika årstider, bra! Dahliorna och de stora perennrabatterna var praktfulla nu.Blog ImageBlog ImageBlog ImageI klippträdgården står en gammal död ek som engelsmannen Stuart Ian Frost gjort ett konstverk av. "Haven - a safe place" är vackert att titta på samtidigt som tanken är att det ska vara ett hem för insekter.
Blog ImageBlog ImageDe många stigarna och stengångarna är så naturligt gjorda och för den som tycker att det blir besvärligt finns bredare gångvägar att vandra runt på. Ett stop vid restaurangen prioriterades förstås också innan det var dags att återvända till bussen för hemfärd.
Blog ImageBlog ImageBlog ImageNär vi lämnade Göteborg var himlen blåsvart igen och de första regndropparna började smattra på fönsterrutorna. Vilken tur vi hade!
Blog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post100

Vackra Normandie del 3

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sun, July 29, 2018 11:22
Blog ImageSå fick jag äntligen besöka ett av de många slotten i Normandie, det här är Château de Brécy som har funnits sedan 1600 talet. Trädgården består av fem terrasser som avslutas med en utsirad järnport. Står man vid porten ser man en välklippt häck på vardera sidan med en välskött gräsmatta emellan. Tanken är att inget ska störa utsikten, himlen tillsammans med det gröna ska inspirera tankekraften.
Blog ImageDe nuvarande ägarna förvaltar trädgården väl, de har planterat in en del perenner för att mjuka upp allt det formklippta och allt trä är målat i en speciell blå färg, Brécyblå. Till ägorna hör en liten kyrka för de som arbetade på slottet och bakom den växer rosor i mängder.
Blog ImageBlog ImageBlog ImageDet finns nog inga rådjur där, de tujor jag har börjat beskära här hemma i den egna trädgården blev halvt uppätna av hungriga rådjur vintern som gick...
Även om jag kanske inte vill ha riktigt så strukturerat och välformat i den egna trädgården så var det fantastiskt att få se alla olika former som man kan få till, det passade så bra till alla de gamla stenbyggnaderna.Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageI Bayeux finns det en botanisk trädgård med bland annat en enorm hängbok med en diameter på 13 meter. Det var mäktigt att stå under den. Många skolklasser hade sina lektioner i parken, det verkade som om eleverna fick lära sig flera olika ämnen utomhus. En del hade fullt upp med att mäta, en del idrottade och en del fick lära sig fakta om de många träden. Tulpanträden blommade och de var verkligen vackra!Blog ImageBlog ImageÄven här fanns det mycket som var formklippt men också sådant som växte mer fritt. De många träden bidrog till en behaglig skugga, jag kan tänka mej att det är många som söker sig dit i högsommarvärmen, efter vår varma sommar uppskattar jag höga träd och skuggan under dem på ett nytt sätt!
Blog ImageBlog ImageBlog ImageDet här var bara en liten del av det vackra Normandie, jag åker gärna tillbaka men sen finns ju resten av Frankrike kvar att upptäcka! Resor berikar, helt klart!
Blog Image
  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post99

Vackra Normandie del 2

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Mon, July 09, 2018 09:23
Blog ImageJardin d´Elle är en trädgård med över 2500 sorters växter med tillhörande växtförsäljning. Trädgården är uppdelad i flera mindre temaområden, som tur var så fick vi en karta över hela anläggningen, annars hade det nog varit lätt att missa någon del.

Blog Image

Det fanns gott om hortensior i olika färger, de flesta gick mot det blålila hållet, färgerna kom verkligen till sin rätt i omgivningarna med höga buskar och träd.

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Det här var verkligen ett ställe som gav inspiration, mycket går att förverkliga i en liten trädgård! Vill man se rörliga bilder från den här anläggningen så kan man gå in på Youtube och söka le Jardin d´Elle på Jardin Jardinier; Jardin de Normandie. Det är en fransk trädgårdsserie som visar trädgårdar i olika delar av Frankrike, avsnitten är bara några minuter långa. Under vintern såg jag flera av dem, bland annat både från den här trädgården och från Château de Brécy som det blir bilder ifrån i nästa blogg...
Blog Image

Blog ImageBlog ImageVäxtligheten var verkligen varierande, vi såg magnolior och bambu indelade i olika temarum och alla rum var förstås omgivna av välformade häckar i olika färgskalor. Tänket att man inte behöver ha varken höga eller långa häckar tilltalade mej, tanken ligger och gror någonstans i bakre hjärnhalvan hur man ska få in lite mer häckar i vår trädgård... naturligtvis så ska de vara i olika färger och storlekar...
Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageMånga av träden och buskarna var också formklippta och en del sorter har väl det växtsättet. Nackdelen här hos oss måste ju vara vinterhalvåret, snömängden och variationen mellan plus och minusgrader tynger ner och förstör så lätt. Det är inte alltid man är snabb nog att gå ut och skaka av allt och ärligt talat så har man inte heller alltid lust...

Blog ImageBlog ImageBlog ImageNär vi gått i kringelkrokar ett bra tag så hörde vi ett konstigt ljud som vi inte kunde begripa vad det var. När vi kom närmare så såg vi en stor damm och ljudet bestod av en grod- eller paddkör i många olika stämmor. Tyvärr så såg vi inte en enda,men av styrkan på ljudet att döma så borde de varit enorma i storlek.
Det här var bara en trädgård, i Normandie finns massor av visningsträdgårdar. Håller alla samma kvalité som Jardin d´Elle så har man fullt upp en hel sommar!

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post98

Vackra Normandie del 1

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sat, July 07, 2018 11:18
Blog ImageTvå veckor innan det var dags för Tusen Trädgårdar lämnade vi Arvika för att resa till Frankrike och vackra Normandie. Under en vecka hann vi med att besöka flera historiska platser med anknytning till andra världskriget, men det fanns också utrymme för flera trädgårdsbesök...Det var min första resa till Frankrike och efter den resan kan jag varmt rekommendera ett besök i detta vackra land! Det blev många bilder, så jag kommer att blogga i flera delar så att

ni får dela min upplevelse!

Blog ImageVi flög till Paris och hyrde sedan bil för att ta oss till Bayeux och Le Manoir där vi hyrt ett stort stenhus från 1800 talet. Hela byn bestod av stenmurar och gamla byggnader, otroligt vackert, jag som älskar stenar njöt av att promenera runt på de smala gatorna. Murrevan och pipörten växte direkt i stenmurarna, jag förstår nu att de tål torka bra!

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Många av växterna som vi har här hemma återfanns där, men de var tre gånger så stora och skarpare i färgerna! Just i det området vi var så kombinerades de stora perennerna med välklippta häckar och buskar vilket gav ett väldigt prydligt intryck.
De flesta av husen var varsamt renoverade och emellanåt såg det ut så här, helhetsintrycket blev underbart!

Blog Image

Vi vandrade runt vid landstigningsstränderna och besökte stranden vid Port-en-Bessin, det gäller att vara där när det är lågvatten så man kan se alla snäckor som låg lager på lager i olika färger och former.

Blog Image

Blog Image

Överallt fanns vackra planteringar, hur lyckas de med att få så frodigt? Det måste finnas många nyttigheter i stenarna!

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageHortensiorna fanns i massor av olika färger och storlekar, de verkade stormtrivas. Vi besökte bla en visningsträdgård där de växte som flera meter höga buskar, bilder på dem visas i kommande bloggar...

Blog ImageNär vi åkte ut mot havet passerade vi flera fält med bland annat majs, lin och det här på bilden nedan som jag inte riktigt vet vad det var. Långa smala baljor med små frön inuti, kanske är det fröna som utvinns till något?

Blog ImageJa, det här var de första bilderna från vår resa, vi hann också med ett besök på ett slott med strikt formklippta buskar och träd men det tar vi i nästa del, nu ska jag klippa, klippa, klippa här

hemma...

Blog Image

  • Comments(3)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post97

Götebogs botaniska trädgård

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sun, August 06, 2017 19:57

Blog ImageBlog Image


En oplanerad resa till Göteborg ledde till mitt första besök på Göteborgs botaniska trädgård. Botaniska ligger centralt och erbjuder god mat, inspiration, vila eller motion men det är inte bara en vacker park utan forskning är en viktig del av verksamheten. Personalen på Botaniska undersöker växters mångfald, släktskap och utveckling och de bevarar också utrotningshotade arter.

Blog Image

Blog Image

Blog Image
I växthusen fanns mycket spännande att titta på, allt från orkidéer till köttätande växter och både inne och ute fanns gott om färgglada Koi fiskar, de här inne i växthuset var väldigt tama, de hoppade nästan upp ur vattnet när vi kom nära.

Blog Image

Blog Image
Något som var väldigt bra när man kommer som förstagångsbesökare är den stora info tavlan innanför entrén. Där finns förslag på olika turer i trädgården beroende på hur lång tid man har på sig, om man har barn med eller om man är ute efter lugn och ro. Varje plats är utmärkt med vilken månad/månader på året som det visar sig från sin bästa sida. Just nu prunkade Dahlia rabatterna och Perennträdgården, likaså Skolträdgården och Örtagården.

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Så här prunkande vill jag också ha det i mina rabatter! Känns lite färglöst när jag tittar ut genom fönstret här hemma, Dagliljorna som skulle vara den stora färgklicken här på framsidan har nästan torkat bort under sommaren, två blomstänglar på den ena plantan är det jag kan se fram emot..

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Göteborgs botaniska trädgård gav mersmak, hit kan man åka många gånger. Det finns något för alla men skulle man ändå inte vara riktigt nöjd så ligger härliga Slottsskogen på gångavstånd, där finns också mycket att se. Sen kan man vandra vidare till kolonilotterna och ta en rundtur där, ljuvliga stugor och mysiga små trädgårdar!  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post89

Wij trädgårdar

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Tue, July 25, 2017 18:02

Blog Image

Så har jag äntligen fått vandrat runt i Wij trädgårdar i utkanten av Ockelbo. Här har Lars Krantz skapat flera olika upplevelserum med hjälp av bla Simon Irwine och Ulf Nordfjäll. Vi hade turen att komma precis när dagens guidning började, det var perfekt, då fick vi överblick över hela anläggningen.
Vi började i Rosträdgården som Simon Irwine har skapat, där finns det i första hand rosor som är härdiga upp till zon 5.


Blog Image

Blog Image

Blog Image
Fortfarande blommade de flesta rosorna och det blev mäktigt med alla vackra rosor med sina bedövande dofter. Vi sov över på trädgårdslogin som är precis bredvid rosträdgården så det var nästan lite underligt att kunna vandra runt hela kvällen alldeles ensamma efter att de andra besökarna gett sig i väg på nya äventyr.
I Örtagården som är tillägnad Carl von Linné firas i år 10 års jubileum. Där fanns flera skyltar med kloka ord sagda av kloka människor.

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Skogens trädgård är skapad av Ulf Nordfjäll och består av flera skogsrum som ska symbolisera Ockelbos natur och kultur.Det fanns bla en hed, ett tjärn, en myr och mycket granit, stål och glas. De här rummen har jag bara sett på bilder förut, så det var väldigt roligt att få gå igenom dem på riktigt!


Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Nytt för i år var pratbubblor utplacerade lite överallt där Elin Unnes och Göran Greider tolkat växterna, men sedan fanns också barnens trädgård, köksträdgård, pelargon utställning, trädgårdshandel och restaurang samt café. Helt klart värt ett besök, inte minst på grund av maten...mycket god...frukosten med utsikt över Rosträdgården smakade extra gott! I den här trädgården mår man bra.


Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post88

Sommaren är här!

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Fri, June 30, 2017 18:21
Nu har det mesta tagit riktig fart i trädgården, de första jordgubbarna har mognat och salladen växer så det knakar. Härligt!
I min pallkrage odling börjar det bli ont om plats och majsplantorna i rabatten tvärs över har blivit stadiga.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Något som däremot inte fick så lyckat resultat är min barr buske som jag klippte rejält och var så nöjd med...Man ska nog inte klippa dem när man har lust, utan vänta till rätt årstid...

Blog Image

Tänk vad vi Arvika bor kan vara stolta över alla fina planteringar som vi kan njuta av, helt gratis! Det är spännande varje vår att se vilket temat är för säsongen, som O-ringen i år med de starka färgerna i rött,orange och gult.Mäktigt!Blog Image

Blog Image

Blog ImageDen nya planteringen där Rododendronbuskarna stod förut blev väldigt lyckad. Värt en titt! Man behöver också ta en tur förbi lunden mot kommunhuset och dammen med alla de vackra planteringarna runt omkring. En stadsvandring med trädgårdstema kan rekommenderas!

Blog Image

Blog Image

Blog Image
På Sågudden är det lite mildare färgskala...

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Det är inte bara stadsparken och Sågudden som har fina planteringar, det har blivit fler små planteringar lite här och där, tex på Skolgatan finns prunkande rabatter och de flesta har väl beundrat planteringarna runt om Verkstan. Det är lätt att bli "hemmablind", men jag njuter när jag cyklar till och från jobbet!

Blog Image


Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post87

Äppeltider

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Fri, September 02, 2016 21:57

Blog Image
Lördag 10 september är det dags igen för Torpets äppeldag hemma hos Sven och Kicki Levin! Detta är absolut en dag som man bör boka in i kalendern, dels för att få uppleva idyllen ute i Spässerud med dignande plommon och äppelträd, dels för att avnjuta de underbart goda äppelkakorna som Kicki tillbringat de senaste veckorna med att baka...kan varmt rekommendera de med skrädmjöl i...
Öppet mellan 11-15.

Blog Image
Sven, här tillsammans med Lena och Erhard ur styrelsen, tog oss med på en förhandsvisning i trädgården, givetvis ingick provsmakning i turen.

Blog Image

Blog Image
Det är inte bara de äppelträd som redan växer och som har ett antal år på nacken som man kan gå runt och titta på, utan Sven tillverkar en hel massa nya träd också, prydligt inhägnade så att inte rådjur och älg ska beskära dem till oigenkännlighet.

Blog Image

Blog Image


Vill man njuta av blomning på närmare håll en helt vanlig dag ska man ta en tur i vår fina stadspark, den blir bara vackrare för varje år tycker jag!
Så här på sensommaren är det lite si och så med blomningen i min egen trädgård, men här blommar det för fullt!

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Nya installationer finns på plats varje år, en sån här krona vill jag också ha! Kanske modell mindre, skulle se konstigt ut med den storleken i en villaträdgård, men i stadsparken passar den perfekt. Rabatten under gör det hela till ett vackert blickfång.

Blog Image

Nu är det skördetider i den egna trädgården, ett enkelt recept på skivade ättiksgurkor kommer här:
1 kg Västeråsgurkor eller skivade slanggurkor
3 dl socker
2 msk salt
8 msk ättiksprit
1 msk dillfrö, 1 msk senapsfrö
Skölj och borsta av gurkorna, skär i tunna skivor.Varv med socker och salt i en skål. Häll över ättikan och rör om.Lägg över en tallrik och låt stå i rumsvärme ca en halvtimme tills gurkorna saftat sig.
Varva gurkor med dill- och senapsfrö i väl rengjord glasburkar. Häll över den lag som bildats. Sätt på lock.

Förvara svalt.Gurkorna är färdiga att avnjutas efter 3-4 veckor.

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post78
Next »