Trädgårdstokar

Trädgårdstokar

Om bloggen

Här bloggar Jössebygdens Trädgårdsförenings styrelsemedlemmar. Vi är ju trädgårdstokar så ämnet kommer att vara allt som berör trädgård, odling och natur. Alla är välkomna att skriva kommentarer och lägg gärna in frågor så ska vi försöka svara på dem - om vi kan.

sommar

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, June 10, 2018 15:45
Blog ImageInte kunde jag väl tro att det skulle bli en sådan värme och sommar på en gång när jag skrev förra inlägget! Kan inte komma ihåg att det varit så varmt så många dagar i sträck, det är svårt att få något gjort, kvällarna går åt till att vattna, men härligt är det!Blog Image
Nackdelen är att blomningen går över så fort, det är knappt så man hinner med att se en del blommor innan de tappar färg och form. Mina alliumlökar blommar för fullt men en del av dem tappar liksom huvudet blir hängande, vet inte vad detta beror på!
Jag är väldigt glad att jag hann lägga färdigt mina skifferplattor innan värmen kom, det räcker med att försöka rensa rabatter i fullt solsken...men vad gör man inte för att det ska se bra ut lagom till 1 juli då det är Tusen Trädgårdar. Mellan klockan 10-16 har vi öppen trädgård här på Arvés väg 4, jag hoppas att många vill komma! Man kan också åka ut till fam. Wendler i Tjärnmyra, Stömne och besöka deras härliga trädgård som ligger så vackert vid tjärnet.
Strandtriften blommar intensivt nu, tyvärr är den nog överblommad då men förhoppningsvis är det annat som kommit igång.


Blog ImageBlog Image
En dag när jag kom hem satt det en kråkunge på glasbordet under balkongen. Halkigt var det åt honom och han hade nog inte riktigt lärt sig att flyga än så han blev sittande en bra stund. Roligt med djurlivet så länge det inte rör sig om vildsvin eller rådjur. Inga mer vildsvin har varit här sedan snön försvann som tur är.

Blog Image
Aklejorna har korsat sig med varandra under åren, vill man att de ska sprida sig så är det bara att låta dem få gå i frö och sprida ut dem på lite olika ställen. Det är spännande att se vilka kombinationer som dyker upp från år till år, vissa år är det mest lila men i år har jag många små dubbla, de är så fina!
Blog ImageBlog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post96

vinter

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, February 04, 2018 15:36
Blog ImageJanuari bjöd på väldigt varierande väder, så här vackert var det i Branäs i början av månaden. Här hemma är det för tillfället mest is på gångarna i trädgården, så det gäller att vara försiktig när man ska ut och fylla på fågelfröna. Vi hade besök av en hel flock med stjärtmesar häromdagen, alltid lika roligt när de besöker oss, de är så söta!
Ett inte lika så roligt besök är påhälsningarna som vi har fått av vildsvin under de senaste veckorna. Grannen hade sett dem tidigt en morgon genom fönstret, men var inte helt säker på vad det var. Dagarna efter hittade vi spår i trädgården som vi aldrig haft förut.Blog ImageBlog ImageEn natt den här veckan vaknade Peter av ett bökande och grymtande här utanför och det visade sig att flera vildsvin var ute och sprang på vår gata. Inte bra! Jag som nyss anmält Skoglunds lilla gröna trädgård till Tusen Trädgårdar den 1 juli, det kanske inte finns så mycket kvar att se om de trivs här... Tog en runda i trädgården förut, vildsvinsspår, rådjursspår och tassavtryck av något ytterligare djur, man kan inte tro att vi bor i ett villaområde.Blog ImageMan får inte ge upp odlandet! De första frösådderna börjar vakna till liv, Ageratum och Pipört kom först, får se om Paradisblomstret tar sig, fröna kan behöva tillbringa nätterna i kylskåp i bland om de inte gror.

Blog Image

Blog Image

Så länge det fortfarande är vinter får man njuta av blomsterfägringen inomhus. Vår Porslinsblomma har kommit med flera blomklasar på kort tid nu, visst är de väl vackra? Tittar man på blommorna en och en ser de ut som små smycken.
Blog ImageTulpanerna njuter man också av, trots att de blommar över fort. Provade att plocka in några kvistar av Forsythian, på en vecka bildar de knoppar som sedan slår ut i gult. Orkidén som jag köpte långt innan jul blommar fortfarande och så småningom kan man börja leta efter knopp i julrosorna. Härligt!
Blog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post93

Gott Nytt Trädgårdsår!

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Mon, January 01, 2018 16:51
Blog ImageFörsta dagen på 2018 som förhoppningsvis blir ett riktigt bra trädgårdsår. Nu har jag tänt lysröret i förrådet och rensat bort alla vissna blad på fuchsior och pelargonier. Det ser lovande ut, allt lever än så länge.
Misteln som jag fick av Sven i styrelsen har förgyllt julhelgen inomhus hos oss, men nu var det dags att ta ut den.
Blog ImageSmåfåglarna har det inte så lätt nu, ena dagen är det plusgrader och takdropp, andra dagen är allt glaserat av en tunn ishinna. Vi har hängt ut lite olika sorters fågelmat, men konstigt nog är det ingen som har smakat på äpplet än. Förra året kom ett helt gäng med sidensvansar, då hade vi äpplen upphängda mot skogskanten, det kanske är ett bättre ställe.Blog ImageDet var så fint i går på förmiddagen med snön som klädde in buskar och träd, varje vinter tänker jag på att jag ska bli bättre på att planera trädgårdsinköpen så att de är fina även vintertid, men det är så lätt att glömma när våren och sommaren kommer...Blog ImageBlog ImageBlog Image Vi i styrelsen håller som bäst på att sätta i hop vår och sommarprogrammet och vi hoppas att det ska finnas något för alla att delta i. Är det någon aktivitet som du vill tipsa oss om, eller om du vill bjuda in till en trädgårdstramp i din egen trädgård så är det bara att ta kontakt med oss!Blog ImageBlog Image

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post92

novembermörker

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Mon, November 27, 2017 20:27

Blog Image

Blog Image
En lång höst gjorde det möjligt att fortsätta på mitt dammprojekt ända in i november!
Dammen är ett minne blott, under trätrallen döljs hålet där vattentunnan med ny införskaffad fontänpump ska placeras...mina fina Miskantusgräs och Zebragräs ska få flytta dit till våren, tänk vad vackert det är med gräs på höstkanten!


Blog Image

Blog Image

Blog Image

Det är inte så mycket man kan hitta på att göra ute nu, men till helgen ska jag beskära vindruvorna, ska beskära dem rejält, rankorna hinner bli långa under en säsong.
Dörrkransarna ligger färdiga i växthuset i väntan på första advent och ljusslingorna är framtagna, tjuvstartade lite med några ljusnät i idegranen under söndagen, men när regnet började leta sig igenom jackan så tröttnade jag och gick in. Det fick bli lussebullsbak i stället, kändes helt ok att vara inne med levande ljus och julmusik resten av dagen.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Förhoppningsvis blir det en bra vinter, lagom kallt och lagom mycket snö. You tube lockar med en massa trädgårdsprogram som jag inte har sett och jag kunde inte låta bli att börja titta på alla fina clematissorter som man kan beställa på nätet, ska ju ha något nytt till min nya rabatt...

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post91

Äntligen!

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Tue, May 30, 2017 19:27

Blog Image

Så kom den till sist, våren!
Från en dag till en annan så kom den efterlängtade solen och framför allt värmen. På bara några dagar har trädgården förändrats, blommor slår ut överallt och man hinner knappt klippa bort de vissna blomstänglarna från förra året innan nya kraftiga gröna skott har skjutit förbi i höjd.

Blog Image


Blog Image
Bollvivor och Gullvivor njuter av värmen och i mina pallkragar växer det . Rödbetor och Gulbetor börjar titta fram, röd och grön Plocksalladsallad likaså. Har planterat ut Kronärtskocka och Squash, nu är det bara sockerärtorna som ska börja växa. Bilderna nedan skiljer det bara några dagar på, nu går det fort!

Blog Image

Blog ImageNu hoppas jag att det inte blir någon nattfrost mer för nu är alla sommarblommor nedgrävda i rabatter och lådor. Ska bara försöka hinna flytta de sista perennerna och dela på kärleksörten som blivit onödigt stor, har några ställen kvar att rensa på också, men det viktigaste är nog att hinna njuta av allt det vackra....och jaga sniglar...

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post86

Aprilväder

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, April 23, 2017 20:24

Blog Image
Var har våren tagit vägen? Det är ju inte snö och stormbyar vi vill ha nu; nej vi vill ha sol och värme!
Har påbörjat ett nytt projekt i vår trädgård. Jag har flyttat hallonbuskarna eftersom vi haft dem på det soligaste och mest odlingsvänliga stället i hela trädgården. I stället ska jag ha möjlighet att så sallad och rödbetor och en massa annat roligt där, problemet var bara att det var fullt med såpnejlika och knölklockor som växte bland hallonen. Inte helt enkelt att få bort, rötterna går långt ner i jorden, minsta lilla bit som blir kvar bildar en ny planta...

Blog Image

Blog Image

Efter att ha rensat så mycket som möjligt täcktes jorden med ett tjockt lager tidningar, på det placerades tre pallkragar som fylldes med ny jord. Runt pallkragarna ligger ett lager täckbark. Ska bli spännande att se hur länge det tar innan de första hallonskotten letar sig igenom alltihop, hoppas att det håller sig den här säsongen i alla fall...
Våra gamla stockar som vi haft nedanför hallonen hade också gjort sitt, så efter en tur till Skog för att hämta sand lade vi ut gamla plattor som vi haft liggandes.


Blog Image
Jag har planterar jordgubbar, flyttat ruccola från förra året (Oj, vilka långa rötter de har!) och grävt ner en självsådd vinbärsbuske som jag har provat att stamma upp. Fortsättning följer...

Älskar att se välklippta häckar och buskar, njuter av Monty Dons Gardeners world på You Tube, ett nytt avsnitt varje vecka. Var tvungen att prova att klippa en av mina stackars små barrbuskar, inte alls så enkelt att få till en bra form.

Blog Image
Det gäller att det är en tät växande buske om man ska kunna forma den, tror man får räkna med att hålla på några år tills det blir som man vill!
Besökte Örebro under helgen, där fanns gott om välklippta häckar, vackert!

Blog Image


Blog Image
Trodde att jag skulle kunna visa en hel massa prunkande vårbilder, men tyvärr var Magnoliorna bara nästan utslagna, sorgset bruna i kanterna på grund av det kalla vädret. En del lökväxter fanns det att titta på, men det blåste kallt och kom snöbyar emellanåt, så det var inte så lockande att vara utomhus.

Blog Image

Blog Image

Har äntligen fått ner luktärtorna i jorden, sådda efter konstens alla regler i sparade toarullar. Läste dagen efter ett reportage om luktärtor där det stod att de inte alls är så kinkiga som man tror. De både tål kyla bra och klarar av att sättas många i samma kruka för att sedan delas. Hm.

Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post85

Fullt upp!

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, March 26, 2017 19:30

Blog Image
Sol och en hel helg utomhus, vad mer kan man begära?...
Nu börjar vårblommorna titta fram, det händer mycket varje dag.De odlade blåsipporna är så fina och krokusarna blir fler för varje dag. Fortfarande har vi lite tjäle kvar i backen och i min stora blomlåda är granriset fastfruset men är det så här varmt som det varit idag så kan man nog plocka ur det om ett par dagar.

Blog Image
Jag har börjat klippa ner perennerna i en av rabatterna och rensat ur alla döda blad ur lammöronen, genast ser det mycket trevligare ut.Det har varit så kallt på nätterna så jag har inte velat ta bort riset som skyddar de nya små gröna bladen men nu är det dags! Senare ska jag fylla på med kogödsel så att växterna får lite extra energi.
För någon vecka sedan provade jag att fläta med sälg i några av våra armeringsnät. Vi har klättervin som inte har växt så bra, tänkte att det blir både skydd för plantorna och något som grenarna kan suga tag i.

Blog Image

Blog Image
Jag började med ena delen av nätet och drog första pinnen in och ut genom rutorna, nästa pinne drog jag åt motsatt håll, tyckte det blev snyggast...Andra delen av armeringsnätet är smalare och i två delar så där blev det en annan variant. Väldigt kul, man kan hitta på flera olika mönster. Tänk på att inte ha för tjocka pinnar om du provar, då är det väldigt trögt att dra igenom. Pilkvistar är nog ännu bättre, men man tager vad man haver...
Det borde hålla i åtminstone två säsonger, sedan kanske allt är täckt av mitt klättervin i alla fall..


Blog Image

Blog Image

Det är också det som är roligt i trädgården, att allt inte ser likadant ut från år till år. Någon växt har dött och behöver bytas ut, någon annan flyttar man på och gräver ner någon meter längre bort och så har man förändrat det hela. Skillnad vore om man hade en väldigt stor trädgård att skapa i, men en vanlig villaträdgård får inte plats med allt man vill ha, efter några års inköp av nya växter så krävs det lite mer planering...  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post84

vårkänslor

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, February 19, 2017 10:16

Blog Image
Tänk vad det gör mycket för humöret när solen skiner och fåglarna kvittrar! Det känns som om startskottet för trädgårdssäsongen har gått, helt plötsligt får jag bråttom ut och planera kommande projekt, en ruta i växthuset har gått sönder, den ska skruvas ner och renoveras, en del av buskarna och träden ska klippas, fågelmaten ska fyllas på och blommorna ute i förrådet ska planteras om...
Passa på att ta in grenar av Forsythian om du har, på bara några dagar slår det ut fullt med gula små blommor, fina tillsammans med tulpaner.
I går eldade vi första brasan för säsongen, nygrillad korv till lunch smakar alltid bra. Fågelholken som grannen snickrat åt oss sattes upp i ett träd, nu är det bara att vänta på att hyresgästerna ska flytta in.


Blog Image

Julrosorna börjar blomma lite här och där och knopparna på Magnolian sväller dag för dag. Visst kommer det att bli mer snö och kallt innan våren kommer på riktigt, men det är härligt att veta att det är på gång, att vi har en helt ny säsong framför oss.

Blog Image

Blog Image
Pinnarna av Änglatrumpeterna som jag tog in för några veckor sen behöver komma i jorden och majsen som jag sådde (alldeles för tidigt) ska planteras isär och placeras i förrådet där det är lite svalare.
Klarblå himmel ute och plusgrader, får nog bli förmiddagskaffe i solskenet.

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post83
Next »