Trädgårdstokar

Trädgårdstokar

Om bloggen

Här bloggar Jössebygdens Trädgårdsförenings styrelsemedlemmar. Vi är ju trädgårdstokar så ämnet kommer att vara allt som berör trädgård, odling och natur. Alla är välkomna att skriva kommentarer och lägg gärna in frågor så ska vi försöka svara på dem - om vi kan.

Nu är det dags

TrädgårdsplaneringPosted by Linda Skoglund Tue, May 01, 2018 11:00
Blog ImageÄntligen kan man börja trädgårdera på riktigt! Allt ska göras på samma gång; klippa ner perenner, rensa, fylla på med gödsel och barkmull i rabatter, förverkliga vinterns alla idéer, ja listan kan göras hur lång som helst. Men oj, vad det är roligt!
Nu när det inte är så kallt längre kan man sätta ut plättar i luften, men jag har faktiskt täckt dem med fiberduk flera nätter trots att de ska klara några minusgrader. Blog ImageBlog ImageÄn så länge syns alla prydnadssaker väldigt väl, men om bara några veckor så har de förhoppningsvis smält in i grönskan.Jag roade mig med att gräva igen dammen i höstas, så nu lägger jag skifferplattor där istället för att skapa en ny uteplats. Det är väldigt blött på baksidan av vår tomt, allt vatten från skogen rinner ner just till oss.I bland funderar jag på om det finns en underjordisk bäck som mynnar ut på vår tomt. Var tvungen att gräva ner ett dräneringsrör i rabatten för att leda bort vattnet, den kompakta leran runt omkring gör att vattnet inte rinner undan annars.Blog ImageNattens regn har varit bra för min plattsättning, när det torkat upp blir det ytterligare ett lager fogsand så att plattorna sätter sig.
Nu händer det något nytt i trädgården nästan varje dag, nunneörten från Stolpens trädgård blommar i år igen, den får gärna sprida sig och små söta irisar tittar upp i min nya rabatt. Magnolian Susan har jag fått i år, hoppas att den trivs! Blog ImageBlog ImageBlog ImageI centrum börjar magnoliorna också blomma och i stadsparken höll de på att plantera flera tusen penséer i fredags för att skapa en jättestor Pikachu (en av de mest kända Pokemon) i anslutning till lekparken. Jag är imponerad!Blog ImageBlog Image

  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post95

höstprojekt

TrädgårdsplaneringPosted by Linda Skoglund Sun, October 01, 2017 19:19
Sommaren har passerat och hösten har gjort sitt intåg. Vi har inte haft någon frost än, men jag har fått skrapa is från bilrutan ett par gånger. Vackra höstfärger finns det gott om än, vill visa några bilder från Aspegrens trädgård i Jakobstad, Finland. Det är några veckor sedan de är tagna, men visst är det prunkande! En vacker trädgård som är öppen för allmänheten.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Hemma i min egen trädgård har jag fullt upp med att slutföra projekten som jag påbörjat under sensommaren. I bland önskar jag att inte idéerna var så många...
Jag fick för mig att den lilla runda rabatten på baksidan behövde förstoras, körsbärsträdet hade ändå dött och behövde grävas upp. Tänkte att man skulle kunna gå mitt i rabatten och att blicken skulle fortsätta upp mot skogskanten. Bågarna med armeringsjärn bildar en portal, i mitten växer en pipranka som flyttades från en tynande tillvaro i skogskanten och till våren ska det växa klematis (purpur plena elegans) på ytterkanterna av bågarna. Astilben som stod för torrt och stor blodtopp delades och grävdes ned. Svårt att se hur det ser ut nu, återkommer med fler bilder till våren, när det förhoppningsvis är så där fint som det var i mitt huvud.

Blog Image


Blog Image

Lite bilder från min trädgård på sådant som blommar också...Liljorna som jag beställde när vi hade frökväll med föreningen har blommat länge och varit så vackra, får nog bli fler liljelökar nästa frökväll i början på januari, glöm inte bort den! I år blev det många vindruvor, små och sura, fulla med kärnor. Peter kokade saft på dem, kan rekommenderas!

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

En månad efter att jag hade investerat i en ny dammpump upptäckte jag att vattnet sjönk oroväckande fort. Nog för att det avdunstar en hel del soliga dagar, men inte så att det blir nästan tomt! Bara att inse att det gått hål på dammduken. Efter en stunds funderande tog jag beslutet att gräva igen dammen. Det har verkligen varit roligt med fiskar och grodor men också en hel del jobb att hålla den ren och fri från alger. De senaste helgerna har jag plockat ur alla stenar, tagit bort gummiduken och har så slutligen börjat fylla igen den. Ett litet vattenblänk ska det bli i form av en nedgrävd tunna,bakom ska ett prydnadsgräs vaja i vinden och sedan ska rabatten bredvid bli större. Som ni märker är visionerna stora...Lovar att återkomma med bilder även på detta projekt till våren!

Blog Image

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post90

I början av ett nytt år

TrädgårdsplaneringPosted by Linda Skoglund Sat, January 17, 2015 17:39


De första veckorna på det nya året har verkligen bjudit på omväxlande väder!
När det var barmark för nån vecka sen gick jag en liten runda i trädgården för att planera kommande projekt, och då fick jag se att min ena julros hade små vita blomknoppar.Har inte sett att den blommat så tidigt förut, men i och för sig har jag nog inte tittat efter det heller. Hur som helst så börjar det bli dags att sätta igång säsongen.

Blog ImageMan kan börja lite smått med att klippa buskar och träd, men jag får nog tänka om när det gäller den nyinköpta idegranen, där har redan rådjuren gjort sin egen form av topiary, blir svårt att få till en spiralform på de pinnar som är kvar.

Blog ImageOm man vill ha inspiration inför kommande säsong, så kan jag rekommendera Kenneth Kauppis bok " Arkitektens Trädgård". Han har besökt arkitekter och landskapsarkitekters trädgårdar, alla årstider finns representerade. Till varje trädgård finns en planritning och trädgårdarna är väldigt olika, en del väldigt strukturerade, och andra är mer vildvuxna.

Vill man se rörliga bilder kan man söka på nätet, tillsammans med Monty Don kan man vara ena dagen i Italien och andra dagen i Frankrike i "Around the world in 80 gardens.." eller också följa programmet "Gardeners` world".

Blog ImageAlan Titchmarsh gör om trädgårdar helt från grunden i " Love Your Garden" , det är trädgårdar som inte är så stora, det roliga är att se hur de kan forma om en trädgård så totalt. I vår trädgård gör vi om lite i taget, men man får många ideér om hur man kan förändra helhetsintrycket med stenar, plattor och växter.

Blog Image

En växt som är med i många program är Bambu, var tvungen att se efter hur min såg ut, och jo, den är faktiskt skirt grön.
I kväll ska mina första fröer i jorden, vackert lila och rosa Ageratum.

  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post56

Decemberbilder

TrädgårdsplaneringPosted by Linda Skoglund Sun, December 14, 2014 13:31

Blog Image


Veckorna rullar på i rask takt och helt plötsligt har luciahelgen passerat. Snön lyser inte vit på taken, men lite frost kan man glädja sig åt, i alla fall vissa dagar.

Blog ImageJulgrupperna är gjorda och jag har försökt liva upp här utanför, nu när det mesta är brunt och färglöst.
Gillar verkligen att göra dekorationer med mossa, fina bollar och hjärtan, som jag i år pyntade med tunn guldtråd. Det var fint första veckan, sen upptäckte fåglarna mitt pynt, och de blev alldeles tokiga... De har hackat och dragit i både trådar och mossa, kan inte komma ihåg att de gjorde så förra året.

Blog Image

Blog Image

Rådjuren passar på att besöka trädgården på kvällarna, spåren efter dem syns i dagsljus; de har ätit på min grönkål, och de har ätit på min idegran, den som jag ska börja figurklippa till våren...kanske inte finns så mycket kvar av den då...
Att de äter tuja vet jag, men idegran är ju giftig, trodde inte att något djur äter av den, men tydligen smakar det bra.

Blog Image

Blog Image

Det är skönt med en liten paus i trädgårderandet, det mesta brukar klara sig ganska bra, trots rådjur och skiftande vinterväder. Man ser formerna i trädgården väldigt väl den här årstiden, skönt att sitta inomhus med en mugg glögg och planera kommande säsong!

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post54

Höst i trädgården

TrädgårdsplaneringPosted by Linda Skoglund Sun, September 28, 2014 10:58
Ännu en helg med bra väder, lite blåsigt, men det får man stå ut med.
Förra året köpte jag en vinranka; "Nordica" som vi har kunnat skörda vindruvsklasar av redan i år. Små, små druvor fulla av kärnor...

Blog Image

Helt otroligt att det kan få plats så många kärnor i en liten druva!
I går var vi till Högvalta Handelsträdgård och fyndade en hel del på rean, bland annat ytterligare en vinranka; Vitis (Labrusca) "Zilga", den grävde jag snabbt ner i vår omgjorda rabatt mot grannen, där vi satt upp ett armeringsnät som vinrankan ska få klättra på tillsammans med björnbär.

Blog Image

På baksidan har vi också gjort om en del. Vi har förstorat rabatten, satt ny kantsten runt om, och satt en till båge av armeringsnät bredvid de andra två.Det är inte så prunkande nu, men återkommer med fler bilder till våren. Så här ser det ut nu.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Förra veckan när jag beskar några grenar ur det gamla plommonträdet vid vedboden upptäckte jag en larv som jag aldrig sett förut. Den var otroligt färgstark, ska forska mer i vad det kan vara för sort.

Blog Image

En sommarblomma som jag kan rekommendera varmt är Isbegonia, den är översållad av blommor redan från det att man planterar ut den fram tills den första frosten.
Ingen ohyra,torktålig, plus att den klarar regn bra.

Blog Image

En annan sorts Begonia hade jag i växthuset, den ska få komma in i förrådet i dag.

Blog Image

Blog Image

Förra helgen, när jag var i trädgården och fotade låg dimman tät på morgonen, men nu skiner solen här utanför ,dags att gå ut och njuta!

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post52

Slänten del 2

TrädgårdsplaneringPosted by Annika Fors Tue, August 23, 2011 09:34

Nu börjar slänten ta form....

Det gör så mycket att få lite växter på plats.

Har även gjort en stentrappa ner till reningsverket.

Här har jag tänkt mig som ett stenparti (för sten finns det gott om) på båda sidor med lite olika stenpartiväxter. Men den planteringen blir nog inte förrän till våren.

  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post34

slänten

TrädgårdsplaneringPosted by Annika Fors Wed, August 10, 2011 19:38

Nu har man då äntligen fått ordning på slänten från huset ner mot gärdet till sjön. Då återstår frågan: vad skall man göra av denna?

Det är ganska brant så helst vill jag inte rensa en massa ogräs. Några buskar hade jag nog tänkt, men de får inte bli för höga eftersom jag inte vill förstöra utsikten mot sjön. En kant upptill hade jag tänkt med halvhöga perenner. Nere på gärdet är det tänkt bli en frukt och bär-trädgård med vinbär, plommon, äpplen och päron.

Har införskaffat ett par smällspireor som jag skulle vilja plantera så de syns fint från föstret. Har även en häxal men är lite osäker på hur hög den blir, kanske kunde plantera den lite längre ner i slänten. Är det någon som har några tips på fler växter som trivs i en väster-slänt?

Hoppas det nu bara slutar att regna så det går att gräva igen.

  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post33

Visioner

TrädgårdsplaneringPosted by Lena Gustafsson Tue, January 18, 2011 23:37

Häromdagen satt jag, vid ett tillfälle som så många gånger tidigare, nedsjunken i trädgårdsdrömmar, och min vana trogen, skissade på en liten papperslapp.

Vid den här tiden på året går jag ständigt omkring och funderar på min framtida trädgård. Jag har gjort många planer ska ni veta, men, just den här dagen föll allt på plats, det var verkligen på tiden! (jag har ju faktiskt haft denna trädgård i tre somrar).

Så här ser min plan ut: två stora lungor, en på vardera sidan av infarten. Hjärtat, det är själva huset, ligger mot den vänstra lungan. Höger och vänster lunga kommer delvis att spegla varandra - men den ena lite formell och den andra lite vild. Jag antar att ni förstår precis vad jag menar ;)

Till detta kommer ju förstås plommonlunden, äppelodlingen, köksträdgården, björkdungen med woodland och rhododendronsluttningen. Åhhh.... vad det är underbart med visioner - det finns inga gränser. Tänk om man kunde få leva till man blev 100 år, då kanske man skulle hinna förverkliga allt man drömmer om!

Trots dessa högtflygande planer så kändes det skönt att ha en huvudplan klar. Nu är det ju bara att sätta igång. Njaa, en del är ju redan påbörjat förstås, jag har ju inte legat i hängmattan hela somrarna de senaste åren.

Apropå visioner; jag läser just nu Hannu Sarenströms bok "Trädgårdsvisioner". Om man gillar Hannu så tycker man om den här boken! (Finns bl a på Bokia)

  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post29
Next »