Trädgårdstokar

Trädgårdstokar

Om bloggen

Här bloggar Jössebygdens Trädgårdsförenings styrelsemedlemmar. Vi är ju trädgårdstokar så ämnet kommer att vara allt som berör trädgård, odling och natur. Alla är välkomna att skriva kommentarer och lägg gärna in frågor så ska vi försöka svara på dem - om vi kan.

På resa

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Wed, July 17, 2019 07:40
Så här i sommartid är det roligt att besöka svenska städer, vi är nyss hemkomna efter att ha avverkat Norrköping, Linköping och Södertälje. Trädgårdar var inte huvudsyftet med resan, utan mer att strosa runt och titta på byggnader, äta god mat och umgås med goda vänner. Även om man inte är trädgårdsnörd så är stadsparkerna intressanta och Norrköping bjöd på fina planteringar med formklippt buxbom och pelargoner på stam i långa rader.I Carl Johans park kan man se kaktusplanteringen, något som jag trodde var nytt, men efter att ha läst på visade det sig att den första planteringen visades runt år 1900. Den blev så uppskattad att sedan 1926 är det en årlig tradition. Varje år planteras ca 25 000 kaktusar ut och motiven varierar från år till år, i år uppmärksammas Norrköpings kappsimningsklubb som firar 100 år.I Strömparken kan man dels se vackra planteringar och dels gå längs Lekbäcken som binder samman Östersjön och Motala ström. I Lekbäcken finns en laxtrappa uppbyggd , den är en passage för fiskar och också en plats där de leker, växer upp och gör sig klara för att simma ut i havet. För att ha koll på vad som händer finns en elektronisk räknare som registrerar fiskarna som simmar förbi. Lax, öring och ål finns här.Motala ström som forsar fram är trollbindande, men det finns också väldigt många vackra byggnader att se.
Dagen efter var det dags att besöka Linköping som bjöd på sol, åska och regn. Stadsparken där har många gamla träd och är en riktig oas. I det lilla lusthuset fanns flera kärleksdikter och den gröna andmaten som vattnet runt om bidrog till en romantisk känsla.Lavendeln trivs bra i år och den blå färgen gör sig bra mot formklippta häckar. Vatten gör också en trädgård levande, roligt att se hur man kan leda fram vatten på olika sätt.Innan vi återvände mot Värmland blev det en avstickare till Södertälje som kanske inte är mest känd för sina stadsparker och planteringar, men vi gjorde ett besök i den inte så stora men nyligen omgjorda stadsparken.2012 slog blixten ned i en av de gamla ekarna som stod i parken, stammen bevarades och en idétävling anordnades, motorsågsskulptören Torbjörn Lindgren blev den som fick förtroendet att hitta på något. 2013 invigdes den färdiga skulpturen.Ja, varje stad har sina oaser men vår stadspark här i Arvika är otroligt vacker och jag gillar planteringarna vid Palmviksrondellen!
Ett antal veckor har gått sedan jag och dottern gjorde i ordning en pallkrageodling hemma hos henne (se tidigare blogg), nu har de satt täckbark runt för att underlätta gräsklippningen och det växer så det knakar i lådorna!Just nu är himlen klarblå och det ser ut att bli en härlig dag, det verkar bli en sommar med växlande väder. Som tur är finns det alltid något att hitta på, våra rabarberblad är enorma så sonen och Peter gjorde ett vattenbad åt småfåglarna som vi fick i ordning förra veckan. I förrgår kväll hade vi finbesök!  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post106

Fredriksdals trädgårdar

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sun, July 07, 2019 10:08
Blog ImageNu är den äntligen här, den svenska sommaren. Ena dagen full storm med regn och 7 grader varmt när man vaknar, andra dagar visar termometern på över 30 grader och himlen är så blå som den kan bli...
Vi gjorde en liten weekendresa ner till vackra Helsingborg där vi besökte Fredriksdals trädgårdar förra helgen och lyckades pricka in både värme och sol.
Blog ImageVi började med en rundvandring i de olika trädgårdarna och fick en hel del idéer om hur man kan fläta staket och binda upp klätterväxter på ett snyggt sätt, med tanke på hur mycket det har blåst i år så gäller det att få stadiga anordningar, tyvärr är jag ofta lite sent ute och får hitta på nödlösningar när tomatplantorna har blivit för långa och pinnarna inte räcker till.Blog ImageLusten att odla blir stark när man ser rad efter rad med stora friska grönsaksplantor och man undrar hur de får allt att växa, men jag skulle tro att klimatet söderut bidrar en hel del. Även här har det vuxit bra i år men skadedjuren är många, tvestjärtarna verkar ha vaknat till liv, sniglarna njuter av regnskurarna och lössen frodas. Det är ju bina, fjärilarna och småfåglarna jag vill ha i min trädgård, inte skatorna som börjar låta efter fem på morgonen...Blog ImageVattenväxterna hade en egen avdelning, väldigt snyggt! Något man skulle kunna ta efter i mindre format på något sätt, i dammarna var det betongrör som växterna var planterade i. Blog ImageNäckrosorna blommade och vi hade en sådan tur att det var rosdagar när vi var där, jag tror aldrig att jag sett så många rosor blomma samtidigt! John Taylor berättade om historiska rosor, när jag får tid över ska jag läsa på lite mer om de personer som gett namn åt många av våra mest kända och populära sorter.Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageNaturligtvis så var det försäljning av rosor också, bla Cedergren och Co var på plats och sålde ut sina sista rosor, en plantskola som nu upphör, tråkigt nog. Jag köpte bara en enda ros, Bassino, som är omsorgsfullt planterad utanför växthusdörren.Blog ImagePå väg ut var vi förstås inne på plantskolan Flora Linnéa, men fyra personer och packning i en bil gjorde att vi var lite återhållsamma. Vi visste ju också att vi hade en plantskola kvar på vägen hem, nämligen Träslövs plantskola i Varberg. Oj, vilka synupplevelser, vilken smakfull design och vad många vackra saker de hade som man kan ha i sin trädgård. Medan de äkta hälfterna besökte Varbergs fästning och kollade så att Bockstensmannen fortfarande låg kvar så la vi all energi på att vandra runt och försöka fundera ut vad vi fick plats med i bilen. Blog ImageBlog ImageDe svarta krukorna var svåra att motstå, så några sådana modell mindre fick följa med hem och de blev väldigt fina när de kom på plats!Blog ImageVad roligt det är att besöka nya ställen och nästan ännu roligare när man kommer hem sen och får börja tänka ut nya idéer i den egna trädgården! Extra kul är det när man köpt med något som påminner om alla trevliga resor och upplevelser som man varit med om.
När vi besökte Rolands exotiska trädgård med vår förening köpte jag en liten planta med vita små stjärnliknande blommor som skulle växa i stengångar. Jag trodde inte att den hade överlevt, såg inte ett spår av den förra sommaren, men nu till min glädje blommar det!Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post105

Besök hos Vildhjärta

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Thu, May 30, 2019 09:42
När vi passerade Vikene var himlen vackert blåsvart över sjön, väl försedda med regnkläder och gummistövlar var vi förberedda på en kväll med både åska och regn. När vi kom fram till Maria Vildhjärta och Johannes så hade det ljusnat och regnet höll sig borta hela kvällen, ibland har man tur.
Blog ImageEftersom det var så många som slutit upp delade vi på oss i två grupper, den ena blev kvar framför boningshuset med Johannes och fick höra den spännande historien om de som bott på platsen tidigare, den andra gruppen följde med Maria på en slingrande stig upp i skogen för att få möta några av de underfundiga och mystikomspunna figurer som flyttat in bland granar och liljekonvaljer.Blog ImageJohannes berättade med inlevelse om människor från svunna tider, om deras konstnärsdrömmar och framtidsdrömmar, om hur man för länge sen planterade några få gullvivor från ett barndomshem och som nu spridit sig över hela ängen bakom huset. Ett varsamt omhändertagande av naturen för att skapa på lång sikt, en känsla av rofylldhet infann sig, här fanns ingen stress för att bli färdig och att få det perfekt, något som man kanske bör ta sig en funderare över..

Blog ImageBlog ImageVi vandrade runt bland odlingarna som omgavs av material hämtat från naturen blandat med kluriga ordvitsar och skulpturer.Blog ImageBlog ImageEfter en stunds rundvandring kom Maria och det blev vår tur att få följa med på vandringen upp till hennes ateljé. Att få lyssna på hennes kloka ord och innersta tankar, få höra historierna bakom flera av hennes figurer och att få bläddra i de böcker hon skapat var berikande, humor och allvar blandades med finess.
Blog ImageBlog ImageJag är fylld av beundran över energin hos både Maria och Johannes som orkar ta emot så många besökare hemma och bjuda på sig själva, delta i utställningar och på föreläsningar, men kraften hämtar man i naturen och i odlandet, det vet vi trädgårdsmänniskor, eller hur?
Blog ImageBlog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post104

Hur ska man hinna?

TrädgårdsplaneringPosted by Linda Skoglund Mon, April 22, 2019 22:17
Blog ImagePlötsligt så kom den bara, våren som jag och många andra väntat och väntat på. Efter nätter med flera minusgrader så blev det äntligen plusgrader dygnet runt, idag har solen varit otroligt het, men kommer man i skuggan så känns det att luften fortfarande är sval. Alla mina växter som har stått i förrådet har fått komma ut i växthuset men jag har inte vågat plantera ut tomaterna i större krukor än. De är långa och rangliga så om det visar fortsatt varmt på flerdygnsprognosen så kan jag nog inte låta bli.


Blog Image
Krokusarna och irisen har snart gjort sitt för i år, nu kommer alla vårlökar upp om vartannat, lungörten och ormöga har börjat blomma och man vet inte vart man ska börja med trädgårdsarbetet. I dag har vi varit hemma hos vår dotter och hjälpt henne starta upp en pallkrageodling.Blog ImageFörst gällde det att bestämma var pallkragarna skulle stå, vi hade gjort en ritning tidigare, men den blev inte bra i verkligheten, det ska vara lätt att nå överallt. När pallkragarna kommit rätt fick Peter sätta upp stolpar som han skruvade fast ett armeringsnät i. Vi fyllde botten med ett tjockt lager dagstidningar som fick gå upp en bit efter kanterna.Blog ImageBlog Image
Eftersom jag tömt vår kompost under helgen så hade vi med flera säckar kompostjord att grunda med, sedan fyllde vi på med jord och gödsel. Jordgubbsplantorna hemma i trädgården hade revat av sig rejält, en gammal sort med väldigt söta bär, så det fyllde vi en pallkrage med, de två i mitten blev det olika örtkryddor i och så småningom ska det växa sockerärtor i armeringsnätet. Det går åt mer jord än man tror så en pallkrage står fortfarande tom i väntan på jordinköp.Blog ImageBlog ImageEtt enkelt sätt att starta upp en första odling, på ett par timmar var vi klara och förhoppningsvis så växer det så det knakar!
Här hemma i trädgården har jag flyttat runt en del växter, precis som vanligt när det är vår. Bambun hade växt sig för stor på sitt nuvarande ställe så den delade Peter i fyra delar med en yxa, jag försökte med spaden först men det var bara att ge upp, verkligen stenhårda rötter! Blog ImageEftersom den hamnade i en annan rabatt var det bara att flytta på det som stod där innan, det syns inte så bra på bilden men om några veckor borde det ha växt till sig en hel del. Veckan som kommer är det dags att se över mina egna pallkragar, ruccolan behöver sås, persiljan har jag på gång i krukor och min frösådda sparris (tog bär från den gamla plantan för något år sedan och sådde) behöver flyttas isär, kanske får någon planta hamna i trädgårdslandet, men det innebär att jag måste göra iordning det först....Blog Image

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post103

I väntan på våren

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, March 17, 2019 16:44
Blog Image
Ena dagen snöar det och är kallt, kallt, andra dagen regnar det, tredje dagen får man plötsligt se solen och då känns det som om våren är nära. Just idag har vi haft alla sorters väder, tror mina penséer är glada över att de får stå under tak, dessutom får de vara inne på natten...för säkerhets skull.

Blog Image
Jag tittar på nya säsongen av Gardeners World med Monty Don, de har hunnit sända två avsnitt redan och i England är det full vår. Härligt, det kliar i fingrarna och inspirationen flödar ända tills man tittar ut genom fönstret och inser att det nog inte är så bråttom. Har sått några tomatplantor, ageratum och pipört samt lite annat smått och gott så nu börjar det bli trångt under växtlamporna. Det är lätt att glömma bort vad många plantor det blir när man delar isär dem. Eftersom vi håller på att renovera vårt kök så har jag varit lite sparsam med vårsådderna, för tillfället är hela huset fullt av kartonger, köksprylar och färdigbyggda moduler och lådor. Peter börjar få skavsår i händerna av allt skruvande men än så länge har allt gått över förväntan.

Blog Image

I höstas satte jag hönsnät runt alla mina små tujor eftersom rådjuren är snabba att tugga i sig av dem, det är jag glad över nu, förra veckan var det sex stycken rådjur som letade efter något att äta, nästan varje morgon är det tre av dem som är på baksidan i skogskanten, de tar gärna en sväng förbi fågelfröna och bolltujan har de smakat av, så det är nog svårt för dem att hitta något att äta i skogen.
Ett av de sista projekten vi gjorde innan det blev vinter var att göra en trappa upp mot skogen. I ramarna av trä har jag fyllt upp med befintlig jord, jämnat till och sedan sått gräs och otroligt nog började gräset att växa fast det var så sent på säsongen.

Blog Image

Jag hoppas att vi får se mer av solen framöver och att värmen snart är på gång, hasseln blommar, den är vacker med sina hängen och småfåglarna sjunger för fullt, så det finns hopp!

Blog Image  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post102

trädgårdshöst

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Mon, November 05, 2018 19:40
Blog ImageVeckorna rullar på, för bara några veckor sen fanns det fortfarande en hel del sensommarblommor kvar att plocka i trädgården och buskarna sprakade i vackra höstfärger. När den första snön kom blev jag överraskad, trots att man vet att vädret kan slå om när som helst. En del av fuchsiorna frös bort, men min hängsparris som varit ute ända sen tidigt i våras och som egentligen är en inneväxt klarade kylan bra, kanske för att den hängt lite i skydd under balkongen. I går fick den komma in i förrådet, skulle tro att den inte gillar det alls, men jag gör ett försök att få den att överleva där fram till våren. Tar man in den i stugvärmen blir den fort gul och tappar alla blad, temperaturskillnaden blir för stor....

Blog Image

De sista krukorna med plättar i luften, slideranka, fick också komma inomhus,sparar man dem så blommar de med små vita blommor på senhösten efter några år. De tappar de flesta bladen och ser inte alls ut som om de skulle överleva, men när lysröret varit igång några veckor och dagsljuset återvänder kommer de snabbt med nya små blad.När krukorna tas in hänger jag ut fågelmaten. Oj, vilken fart det är på småfåglarna, de är roliga att se på! Äter snabbt gör de också, de gäller att hålla koll på när det är dags att fylla på frön.

Blog ImageBlog ImageFörr tyckte jag att november var så grå och trist men det är faktiskt många växter som fortfarande har kvar färg, de vintergröna växterna lägger man märke till på ett helt annat sätt nu och barrbuskarna kommer till sin rätt. Bukettapeln har tappat alla löven men de röda bären finns kvar ett tag, i alla fall tills en flock småfåglar har upptäckt dem, då blir de borta fort! Berberisens röda bär är vackra, de passar bra i hop med gröna barr.

Blog Image

Blog Image

Prydnadskål och gräs håller länge i krukorna och perukbusken glödde i orange i flera veckor innan de sista bladen slutligen blåste iväg en stormig natt. Den brokbladiga benveden har jag kvar i min stora låda året om och hittills har den överlevt. Den kan man dra upp rankor ur på våren, se bara till att få med lite rötter, stoppa ner i jorden på ett nytt ställe, på kort tid så har den etablerat sig.
Blog ImageNär vi närmar oss slutet av november är det dags att pryda trädgården med granris och ljusslingor, måste erkänna att jag tjuvstartat lite... redan för en månad sedan blommade mina första amaryllisar, köpte så billiga lökar i Göteborg under kulturveckan, alla kom inte med knoppar, kanske just för att de var så billiga?... de första dörrkransarna är gjorda men jag ser fram emot kvällen på vuxenskolan 21 nov då Malin ska hjälpa oss med kranstillverkning! Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post101

Trädgårdsresa

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sun, August 12, 2018 10:32
Det blev en härlig dag igår då ett helt gäng ur vår förening gjorde årets trädgårdsresa. Bussen avgick halv sju och efter fikapaus på vägen gjordes första besöket som var hos Nisses växter i Uddevalla. Efter att ha blivit väl mottagna med en presentation över handelsträdgården fick vi strosa runt och spana in utbudet; många roliga växter och dessutom fanns en massa vackra krukor och prydnadsföremål.Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageStormen som drog in över Göteborg dagen innan hade avtagit men det regnade till och från. När vi närmade oss Laxbutiken i Ljungskile öste regnet ner men maten serverades inomhus så det hade inte så stor betydelse...
Lagom tills vi parkerade utanför Botaniska trädgården i Göteborg klarnade det upp och solen tittade fram.
Blog ImageBlog ImageVilket härligt ställe! Var och en vandrade runt i sin egen takt, på bilden syns Elisabeth och Martin. Botaniska trädgården är så stor så man behöver göra flera besök, helst olika årstider för att få med sig alla synintryck, kartan över området visar vad som är mest sevärt olika årstider, bra! Dahliorna och de stora perennrabatterna var praktfulla nu.Blog ImageBlog ImageBlog ImageI klippträdgården står en gammal död ek som engelsmannen Stuart Ian Frost gjort ett konstverk av. "Haven - a safe place" är vackert att titta på samtidigt som tanken är att det ska vara ett hem för insekter.
Blog ImageBlog ImageDe många stigarna och stengångarna är så naturligt gjorda och för den som tycker att det blir besvärligt finns bredare gångvägar att vandra runt på. Ett stop vid restaurangen prioriterades förstås också innan det var dags att återvända till bussen för hemfärd.
Blog ImageBlog ImageBlog ImageNär vi lämnade Göteborg var himlen blåsvart igen och de första regndropparna började smattra på fönsterrutorna. Vilken tur vi hade!
Blog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post100

Vackra Normandie del 3

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sun, July 29, 2018 11:22
Blog ImageSå fick jag äntligen besöka ett av de många slotten i Normandie, det här är Château de Brécy som har funnits sedan 1600 talet. Trädgården består av fem terrasser som avslutas med en utsirad järnport. Står man vid porten ser man en välklippt häck på vardera sidan med en välskött gräsmatta emellan. Tanken är att inget ska störa utsikten, himlen tillsammans med det gröna ska inspirera tankekraften.
Blog ImageDe nuvarande ägarna förvaltar trädgården väl, de har planterat in en del perenner för att mjuka upp allt det formklippta och allt trä är målat i en speciell blå färg, Brécyblå. Till ägorna hör en liten kyrka för de som arbetade på slottet och bakom den växer rosor i mängder.
Blog ImageBlog ImageBlog ImageDet finns nog inga rådjur där, de tujor jag har börjat beskära här hemma i den egna trädgården blev halvt uppätna av hungriga rådjur vintern som gick...
Även om jag kanske inte vill ha riktigt så strukturerat och välformat i den egna trädgården så var det fantastiskt att få se alla olika former som man kan få till, det passade så bra till alla de gamla stenbyggnaderna.Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageI Bayeux finns det en botanisk trädgård med bland annat en enorm hängbok med en diameter på 13 meter. Det var mäktigt att stå under den. Många skolklasser hade sina lektioner i parken, det verkade som om eleverna fick lära sig flera olika ämnen utomhus. En del hade fullt upp med att mäta, en del idrottade och en del fick lära sig fakta om de många träden. Tulpanträden blommade och de var verkligen vackra!Blog ImageBlog ImageÄven här fanns det mycket som var formklippt men också sådant som växte mer fritt. De många träden bidrog till en behaglig skugga, jag kan tänka mej att det är många som söker sig dit i högsommarvärmen, efter vår varma sommar uppskattar jag höga träd och skuggan under dem på ett nytt sätt!
Blog ImageBlog ImageBlog ImageDet här var bara en liten del av det vackra Normandie, jag åker gärna tillbaka men sen finns ju resten av Frankrike kvar att upptäcka! Resor berikar, helt klart!
Blog Image
  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post99
Next »