Trädgårdstokar

Trädgårdstokar

Om bloggen

Här bloggar Jössebygdens Trädgårdsförenings styrelsemedlemmar. Vi är ju trädgårdstokar så ämnet kommer att vara allt som berör trädgård, odling och natur. Alla är välkomna att skriva kommentarer och lägg gärna in frågor så ska vi försöka svara på dem - om vi kan.

Vackra Normandie del 2

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Mon, July 09, 2018 09:23
Blog ImageJardin d´Elle är en trädgård med över 2500 sorters växter med tillhörande växtförsäljning. Trädgården är uppdelad i flera mindre temaområden, som tur var så fick vi en karta över hela anläggningen, annars hade det nog varit lätt att missa någon del.

Blog Image

Det fanns gott om hortensior i olika färger, de flesta gick mot det blålila hållet, färgerna kom verkligen till sin rätt i omgivningarna med höga buskar och träd.

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Det här var verkligen ett ställe som gav inspiration, mycket går att förverkliga i en liten trädgård! Vill man se rörliga bilder från den här anläggningen så kan man gå in på Youtube och söka le Jardin d´Elle på Jardin Jardinier; Jardin de Normandie. Det är en fransk trädgårdsserie som visar trädgårdar i olika delar av Frankrike, avsnitten är bara några minuter långa. Under vintern såg jag flera av dem, bland annat både från den här trädgården och från Château de Brécy som det blir bilder ifrån i nästa blogg...
Blog Image

Blog ImageBlog ImageVäxtligheten var verkligen varierande, vi såg magnolior och bambu indelade i olika temarum och alla rum var förstås omgivna av välformade häckar i olika färgskalor. Tänket att man inte behöver ha varken höga eller långa häckar tilltalade mej, tanken ligger och gror någonstans i bakre hjärnhalvan hur man ska få in lite mer häckar i vår trädgård... naturligtvis så ska de vara i olika färger och storlekar...
Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageMånga av träden och buskarna var också formklippta och en del sorter har väl det växtsättet. Nackdelen här hos oss måste ju vara vinterhalvåret, snömängden och variationen mellan plus och minusgrader tynger ner och förstör så lätt. Det är inte alltid man är snabb nog att gå ut och skaka av allt och ärligt talat så har man inte heller alltid lust...

Blog ImageBlog ImageBlog ImageNär vi gått i kringelkrokar ett bra tag så hörde vi ett konstigt ljud som vi inte kunde begripa vad det var. När vi kom närmare så såg vi en stor damm och ljudet bestod av en grod- eller paddkör i många olika stämmor. Tyvärr så såg vi inte en enda,men av styrkan på ljudet att döma så borde de varit enorma i storlek.
Det här var bara en trädgård, i Normandie finns massor av visningsträdgårdar. Håller alla samma kvalité som Jardin d´Elle så har man fullt upp en hel sommar!

Blog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post98

Vackra Normandie del 1

TrädgårdsbesökPosted by Linda Skoglund Sat, July 07, 2018 11:18
Blog ImageTvå veckor innan det var dags för Tusen Trädgårdar lämnade vi Arvika för att resa till Frankrike och vackra Normandie. Under en vecka hann vi med att besöka flera historiska platser med anknytning till andra världskriget, men det fanns också utrymme för flera trädgårdsbesök...Det var min första resa till Frankrike och efter den resan kan jag varmt rekommendera ett besök i detta vackra land! Det blev många bilder, så jag kommer att blogga i flera delar så att

ni får dela min upplevelse!

Blog ImageVi flög till Paris och hyrde sedan bil för att ta oss till Bayeux och Le Manoir där vi hyrt ett stort stenhus från 1800 talet. Hela byn bestod av stenmurar och gamla byggnader, otroligt vackert, jag som älskar stenar njöt av att promenera runt på de smala gatorna. Murrevan och pipörten växte direkt i stenmurarna, jag förstår nu att de tål torka bra!

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Många av växterna som vi har här hemma återfanns där, men de var tre gånger så stora och skarpare i färgerna! Just i det området vi var så kombinerades de stora perennerna med välklippta häckar och buskar vilket gav ett väldigt prydligt intryck.
De flesta av husen var varsamt renoverade och emellanåt såg det ut så här, helhetsintrycket blev underbart!

Blog Image

Vi vandrade runt vid landstigningsstränderna och besökte stranden vid Port-en-Bessin, det gäller att vara där när det är lågvatten så man kan se alla snäckor som låg lager på lager i olika färger och former.

Blog Image

Blog Image

Överallt fanns vackra planteringar, hur lyckas de med att få så frodigt? Det måste finnas många nyttigheter i stenarna!

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageHortensiorna fanns i massor av olika färger och storlekar, de verkade stormtrivas. Vi besökte bla en visningsträdgård där de växte som flera meter höga buskar, bilder på dem visas i kommande bloggar...

Blog ImageNär vi åkte ut mot havet passerade vi flera fält med bland annat majs, lin och det här på bilden nedan som jag inte riktigt vet vad det var. Långa smala baljor med små frön inuti, kanske är det fröna som utvinns till något?

Blog ImageJa, det här var de första bilderna från vår resa, vi hann också med ett besök på ett slott med strikt formklippta buskar och träd men det tar vi i nästa del, nu ska jag klippa, klippa, klippa här

hemma...

Blog Image

  • Comments(2)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post97

sommar

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, June 10, 2018 15:45
Blog ImageInte kunde jag väl tro att det skulle bli en sådan värme och sommar på en gång när jag skrev förra inlägget! Kan inte komma ihåg att det varit så varmt så många dagar i sträck, det är svårt att få något gjort, kvällarna går åt till att vattna, men härligt är det!Blog Image
Nackdelen är att blomningen går över så fort, det är knappt så man hinner med att se en del blommor innan de tappar färg och form. Mina alliumlökar blommar för fullt men en del av dem tappar liksom huvudet blir hängande, vet inte vad detta beror på!
Jag är väldigt glad att jag hann lägga färdigt mina skifferplattor innan värmen kom, det räcker med att försöka rensa rabatter i fullt solsken...men vad gör man inte för att det ska se bra ut lagom till 1 juli då det är Tusen Trädgårdar. Mellan klockan 10-16 har vi öppen trädgård här på Arvés väg 4, jag hoppas att många vill komma! Man kan också åka ut till fam. Wendler i Tjärnmyra, Stömne och besöka deras härliga trädgård som ligger så vackert vid tjärnet.
Strandtriften blommar intensivt nu, tyvärr är den nog överblommad då men förhoppningsvis är det annat som kommit igång.


Blog ImageBlog Image
En dag när jag kom hem satt det en kråkunge på glasbordet under balkongen. Halkigt var det åt honom och han hade nog inte riktigt lärt sig att flyga än så han blev sittande en bra stund. Roligt med djurlivet så länge det inte rör sig om vildsvin eller rådjur. Inga mer vildsvin har varit här sedan snön försvann som tur är.

Blog Image
Aklejorna har korsat sig med varandra under åren, vill man att de ska sprida sig så är det bara att låta dem få gå i frö och sprida ut dem på lite olika ställen. Det är spännande att se vilka kombinationer som dyker upp från år till år, vissa år är det mest lila men i år har jag många små dubbla, de är så fina!
Blog ImageBlog Image  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post96

Nu är det dags

TrädgårdsplaneringPosted by Linda Skoglund Tue, May 01, 2018 11:00
Blog ImageÄntligen kan man börja trädgårdera på riktigt! Allt ska göras på samma gång; klippa ner perenner, rensa, fylla på med gödsel och barkmull i rabatter, förverkliga vinterns alla idéer, ja listan kan göras hur lång som helst. Men oj, vad det är roligt!
Nu när det inte är så kallt längre kan man sätta ut plättar i luften, men jag har faktiskt täckt dem med fiberduk flera nätter trots att de ska klara några minusgrader. Blog ImageBlog ImageÄn så länge syns alla prydnadssaker väldigt väl, men om bara några veckor så har de förhoppningsvis smält in i grönskan.Jag roade mig med att gräva igen dammen i höstas, så nu lägger jag skifferplattor där istället för att skapa en ny uteplats. Det är väldigt blött på baksidan av vår tomt, allt vatten från skogen rinner ner just till oss.I bland funderar jag på om det finns en underjordisk bäck som mynnar ut på vår tomt. Var tvungen att gräva ner ett dräneringsrör i rabatten för att leda bort vattnet, den kompakta leran runt omkring gör att vattnet inte rinner undan annars.Blog ImageNattens regn har varit bra för min plattsättning, när det torkat upp blir det ytterligare ett lager fogsand så att plattorna sätter sig.
Nu händer det något nytt i trädgården nästan varje dag, nunneörten från Stolpens trädgård blommar i år igen, den får gärna sprida sig och små söta irisar tittar upp i min nya rabatt. Magnolian Susan har jag fått i år, hoppas att den trivs! Blog ImageBlog ImageBlog ImageI centrum börjar magnoliorna också blomma och i stadsparken höll de på att plantera flera tusen penséer i fredags för att skapa en jättestor Pikachu (en av de mest kända Pokemon) i anslutning till lekparken. Jag är imponerad!Blog ImageBlog Image

  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post95

Trädgårdsmässan i Älvsjö 2018

ÖvrigtPosted by Linda Skoglund Sun, April 01, 2018 22:05
Blog ImageEfter några års uppehåll så var det dags igen för ett besök på trädgårdsmässan i Älvsjö. I år var det extra roligt att se alla färger på blommorna eftersom våren inte riktigt kommit igång här hemma. Balkongutställningen var inspirerande, här följer några bilder från den.Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageVisst blir man väl sugen på att plocka fram kuddar och filtar, fylla krukor med penséer, påskliljor, plättar i luften och annat doftande och färgsprakande? Det tråkiga är när man måste bära in allt varje kväll för att temperaturen drar sig ner mot minus tio grader.... Jag kunde ju inte motstå den röda julrosen och de billiga penséerna, så det är bara att bära..
Lyssnade på en föreläsning av Stefan Sundström där han pratade om att hushålla med våra resurser, underhållande och tänkvärt. Blog ImageBesökte också Hemträdgårdens monter där det var full fart. Alltid lika roligt att prata med trevliga trädgårdsmänniskor från olika delar av landet. En stor zonkarta fanns uppställd, men naturligtvis är det bara riktlinjer, en trädgård kan ha flera olika zoner beroende på dess utformning.Blog ImageBlog ImageSom vanligt fanns ett stort utbud av oliver, godis, trädgårdsdekorationer, krukor och blommor. Vår bil var rätt så välfylld när vi åkte hem, både med krukor och zinkbaljor och framförallt med liljelökar från Holland, vem kan motstå dessa trevliga försäljare som bjuder på både sig själva och lökar, spännande att få se vilka färger det blir på liljorna, kvalitén vet jag är bra från tidigare år. Nu får säsongen börja oavsett väder, jag ska bygga insektshotell och städa växthuset, härliga tider!Blog ImageBlog Image

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post94

vinter

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Sun, February 04, 2018 15:36
Blog ImageJanuari bjöd på väldigt varierande väder, så här vackert var det i Branäs i början av månaden. Här hemma är det för tillfället mest is på gångarna i trädgården, så det gäller att vara försiktig när man ska ut och fylla på fågelfröna. Vi hade besök av en hel flock med stjärtmesar häromdagen, alltid lika roligt när de besöker oss, de är så söta!
Ett inte lika så roligt besök är påhälsningarna som vi har fått av vildsvin under de senaste veckorna. Grannen hade sett dem tidigt en morgon genom fönstret, men var inte helt säker på vad det var. Dagarna efter hittade vi spår i trädgården som vi aldrig haft förut.Blog ImageBlog ImageEn natt den här veckan vaknade Peter av ett bökande och grymtande här utanför och det visade sig att flera vildsvin var ute och sprang på vår gata. Inte bra! Jag som nyss anmält Skoglunds lilla gröna trädgård till Tusen Trädgårdar den 1 juli, det kanske inte finns så mycket kvar att se om de trivs här... Tog en runda i trädgården förut, vildsvinsspår, rådjursspår och tassavtryck av något ytterligare djur, man kan inte tro att vi bor i ett villaområde.Blog ImageMan får inte ge upp odlandet! De första frösådderna börjar vakna till liv, Ageratum och Pipört kom först, får se om Paradisblomstret tar sig, fröna kan behöva tillbringa nätterna i kylskåp i bland om de inte gror.

Blog Image

Blog Image

Så länge det fortfarande är vinter får man njuta av blomsterfägringen inomhus. Vår Porslinsblomma har kommit med flera blomklasar på kort tid nu, visst är de väl vackra? Tittar man på blommorna en och en ser de ut som små smycken.
Blog ImageTulpanerna njuter man också av, trots att de blommar över fort. Provade att plocka in några kvistar av Forsythian, på en vecka bildar de knoppar som sedan slår ut i gult. Orkidén som jag köpte långt innan jul blommar fortfarande och så småningom kan man börja leta efter knopp i julrosorna. Härligt!
Blog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(1)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post93

Gott Nytt Trädgårdsår!

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Mon, January 01, 2018 16:51
Blog ImageFörsta dagen på 2018 som förhoppningsvis blir ett riktigt bra trädgårdsår. Nu har jag tänt lysröret i förrådet och rensat bort alla vissna blad på fuchsior och pelargonier. Det ser lovande ut, allt lever än så länge.
Misteln som jag fick av Sven i styrelsen har förgyllt julhelgen inomhus hos oss, men nu var det dags att ta ut den.
Blog ImageSmåfåglarna har det inte så lätt nu, ena dagen är det plusgrader och takdropp, andra dagen är allt glaserat av en tunn ishinna. Vi har hängt ut lite olika sorters fågelmat, men konstigt nog är det ingen som har smakat på äpplet än. Förra året kom ett helt gäng med sidensvansar, då hade vi äpplen upphängda mot skogskanten, det kanske är ett bättre ställe.Blog ImageDet var så fint i går på förmiddagen med snön som klädde in buskar och träd, varje vinter tänker jag på att jag ska bli bättre på att planera trädgårdsinköpen så att de är fina även vintertid, men det är så lätt att glömma när våren och sommaren kommer...Blog ImageBlog ImageBlog Image Vi i styrelsen håller som bäst på att sätta i hop vår och sommarprogrammet och vi hoppas att det ska finnas något för alla att delta i. Är det någon aktivitet som du vill tipsa oss om, eller om du vill bjuda in till en trädgårdstramp i din egen trädgård så är det bara att ta kontakt med oss!Blog ImageBlog Image

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post92

novembermörker

Årstidens teckenPosted by Linda Skoglund Mon, November 27, 2017 20:27

Blog Image

Blog Image
En lång höst gjorde det möjligt att fortsätta på mitt dammprojekt ända in i november!
Dammen är ett minne blott, under trätrallen döljs hålet där vattentunnan med ny införskaffad fontänpump ska placeras...mina fina Miskantusgräs och Zebragräs ska få flytta dit till våren, tänk vad vackert det är med gräs på höstkanten!


Blog Image

Blog Image

Blog Image

Det är inte så mycket man kan hitta på att göra ute nu, men till helgen ska jag beskära vindruvorna, ska beskära dem rejält, rankorna hinner bli långa under en säsong.
Dörrkransarna ligger färdiga i växthuset i väntan på första advent och ljusslingorna är framtagna, tjuvstartade lite med några ljusnät i idegranen under söndagen, men när regnet började leta sig igenom jackan så tröttnade jag och gick in. Det fick bli lussebullsbak i stället, kändes helt ok att vara inne med levande ljus och julmusik resten av dagen.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Förhoppningsvis blir det en bra vinter, lagom kallt och lagom mycket snö. You tube lockar med en massa trädgårdsprogram som jag inte har sett och jag kunde inte låta bli att börja titta på alla fina clematissorter som man kan beställa på nätet, ska ju ha något nytt till min nya rabatt...

  • Comments(0)//tradgardstokar.jossebygden.se/#post91
Next »